ECONOMIC

Guvernul nu acceptă oferirea unei noi amnistii fiscale pentru cetăţeni şi antreprenori

post-img

Acordarea repetată a unor stimulente fiscale sub forma anulării majorării de întârziere şi a amenzilor restante într-un interval de timp relativ scurt de la ultima amnistie fiscală ar putea crea premise pentru contribuabilii ce se eschivează intenţionat de la achitarea în termen a plăţilor la buget. Opinia este expusă de Guvern la o iniţiativă legislativă ce prevede anularea penalităţilor şi sancţiunilor financiare (amenzilor) la toate tipurile de impozite şi taxe, a primelor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală şi a contribuţiilor de asigurări sociale de stat obligatorii, la alte obligaţii de plată stabilite de Codul fiscal şi de legile privind punerea în aplicare a legii fiscale.

Executivul e de părere că amnistia va încuraja şi predispune alţi contribuabili la acumularea restanţelor în contextul anulării acestora în cadrul amnistiilor fiscale în viitor. Prin urmare, aceasta va genera acumularea noilor datorii istorice, care vor afecta rata de achitare benevolă a obligaţiilor fiscal, scrie Bizlaw.md.

Contribuabilii au beneficiat de facilităţi/stimulări fiscale prin anularea majorării de întârziere şi a amenzilor în anul 2007 şi 2018. Ultima amnistie fiscală a fost realizată în temeiul Legii privind declararea voluntară şi stimularea fiscală. Măsura a anulat majorări de întârziere şi amenzi neachitate în sumă totală de 194,1 milioane lei.

În avizul Cabinetului de miniştri se mai menţionează că în contextul pandemiei de COVID-19, pe parcursul anilor 2020-2022, au fost aplicate acţiuni de sprijinire a antreprenorilor, oferindu-le oportunităţi de a-şi continua activitatea şi de a-şi susţine angajaţii, precum şi de diminuare a impactului pandemiei. Măsurile de susţinere a mediului de afaceri au fost orientate nemijlocit spre stimularea activităţii economice.