ECONOMIC

De la începutul anului, la bugetul naţional au fost acumulate venituri de 27,1 mlrd de lei

post-img

În primele patru luni ale anului curent, la bugetul public naţional (BPN) au fost acumulate venituri în sumă de 27,1 miliarde de lei, fiind în creştere cu 4,5 miliarde faţă de perioada similară a anului trecut. Cheltuielile au constituit 29,5 miliarde de lei, care, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, sunt mai mari cu 4,7 miliarde de lei.

Potrivit Ministerului Finanţelor, citat de Moldpres, executarea bugetului public naţional s-a încheiat cu un deficit în sumă de 2,4 miliarde de lei, iar soldurile mijloacelor băneşti în conturile bugetelor componente ale bugetului public naţional au constituit 8,8 miliarde de lei.

„Veniturile bugetului de stat în perioada de referinţă au constituit 17,3 miliarde de lei, fiind în creştere cu 3,3 miliarde de lei comparativ cu perioada similară a anului trecut. Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit 8,2 miliarde de lei, iar cele administrare de către Serviciul Vamal - 9,8 miliarde de lei. Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021, veniturile s-au majorat cu câte 1,8 miliarde de lei”, indică sursa citată.

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 20,5 miliarde de lei, cu 3,5 miliarde mai mult faţă de perioada similară a anului trecut. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,2 miliarde de lei, iar soldurile mijloacelor băneşti în conturile bugetului de stat  au constituit 5,2 miliarde de lei.

Ministerul Finanţelor a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunile ianuarie - aprilie a anului curent, toate plăţile fiind finanţate integral. "Riscuri de neexecutare/stopare a cheltuielilor aprobate în buget, nu există, dat fiind faptul că bugetul dispune de resurse financiare suficiente şi asigură în permanenţă un management prudent al lichidităţilor", rezumă un comunicat al autorităţii financiare.