CULTURĂ

La Chişinău vor avea loc Zilele Filmului Ucrainean în scop de ajutorare a refugiaţilor

post-img

Zilele Filmului Ucrainean, ediţia a III-a, au loc în Republica Moldova în perioada 3-5 mai. În anul curent, vor fi proiectate 5 filme, iar banii obţinuţi de pe urma vânzării biletelor vor fi transferaţi pentru susţinerea Centrului de ajutorare a refugiaţilor din Ucraina, situat pe str. Drumul Viilor, 38/1 din Chişinău, dar şi pentru susţinerea industriei de filme din Ucraina pe timp de război. Filmele vor fi proiectate în sălile Artcor şi Mediacor din capitală, transmite IPN.

Evenimentul va debuta cu filmul documentar „Земля голубая, как апельсин”. Apreciat înalt la diverse festivaluri internaţionale, această producţie cinematografică relatează istoria Anei, o mamă solitară, care împreună cu cei patru copii ai săi locuieşte într-un oraş de primă linie din Donbas. Familia decide să realizeze un film despre viaţa sa şi despre felul în care ea înţelege războiul. Filmul a apărut în 2020, dar multe din scene rămân actuale: este prezentată reacţia populaţiei paşnice la bombardamente, metode de a alunga frica, necesitatea de a învăţa copiii cum trebuie să reacţioneze la un proiectil neexplodat pe care l-au găsit acasă.

Filmul „Mariupolis” va fi proiectat la 4 mai. Lucrarea a fost înalt apreciată la festivaluri care au avut loc de la Berlin şi până la Hong Kong şi arată oraşul Mariupol la începutul luptelor – filmările au avut loc în 2015. „Mariupolis” demonstrează starea limită a societăţii, când are loc războiul, dar acesta este respins de minte. Oamenii se învaţă să trăiască cu pericolul alături şi parcă nici nu-l observă – continuă să repare încălţăminte, să pescuiască, să pregătească concerte pentru sărbători. Producţia cinematografică devine un simbol al memoriei, memoria oraşului care aproape că a dispărut, dar şi în memoria regizorului filmului, artistul lituanian Mantas Kvedaravichyus, care a fost ucis în timpul luptelor de la Mariupol la începutul lunii aprilie a anului curent, atunci când filma războiul.

În cadrul Zilelor Filmului Ucrainean în Republica Moldova vor fi prezentate alte două documentare: „Живая ватра” şi „Чернобыльские бабушки”, dar şi filmul artistic de aventuri „Безславные крепостные”. Toate filmele vor fi proiectate în limba originală, cu titre în limba ucraineană.

Zilele Filmului Ucrainean sunt organizate de Congresul naţional al ucrainenilor din R. Moldova şi Asociaţia tinerilor ucraineni din R. Moldova, sub egida Ambasadei Ucrainei la Chişinău, cu susţinerea activă a USAID, a Ambasadei Suediei în Republica Moldova, Artcor, Mediacor, Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, Moldova pentru Pace, a Comunităţii femeilor ucrainene din Moldova, a Cinematografului online „Takflix”, a Congresului internaţional al organizaţiilor de tineret din Ucraina şi Rotari Club Moldova.

Informaţii suplimentare despre activitatea Centrului de ajutorare a refugiaţilor din Ucraina, situat pe str. Drumul Viilor, 38/1 din Chişinău, pot fi aflate pe facebook.com/ukr.refugees.md/. Biletele pentru Zilele Filmului Ucrainean pot fi procurate din timp, dar şi înainte de proiectare. Programul Zilelor Filmului Ucrainean este afişat pe  facebook.com/events/505714627711464/505714634378130.