AUGUST '89

Pe 31 august, ora 21:00, la TVR MOLDOVA, urmăriţi documentarul "Duminica Limbii Române"

Campania "August 89", dedicată celor trei decenii de la revenirea limbii române şi alfabetului latin în spaţiul dintre Prut şi Nistru, realizată de postul nostru de televiziune, va culmina sâmbătă, 31 august. Începând cu ora 21, va fi difuzat filmul documentar "Duminica Limbii Române", realizat de jurnalistul Vasile Munteanu.

Andrei Strîmbeanu, scriitor, poet, dramaturg: „După Pacea de la Bucureşti din 1812 s-a făcut Pacea de la Bucureşti, unde românii nici nu au fost invitaţi la tratativele dintre Rusia şi Turcia, Turcia a cedat Basarabia ruşilor”.

Vlad Pohilă, scriitor, publicist, lingvist: „După 1812 şi până la Marea Unire de la 1918 a fost o primă fază de rusificare cruntă, fără precedent. Ocupanţii nu au deschis aici nicio şcoală în limba băştinaşilor. N-au deschis niciun ziar şi n-au tipărit nicio carte în limba lor”.

Nicolae Dabija, scriitor, membru de onoare al Academiei Române: „În 1989 erau atestaţi în RSSM 280 de mii de moldoveni, ai căror părinţi erau mama şi tata moldoveni, dar ei spuneau că limba maternă este limba rusă. Deci un sfert de milion nu mai vorbea limba noastră”.