Extern

Ucraina are nevoie de mai mult timp pentru a fi pregătită să lanseze o ofensivă majoră împotriva trupelor ruse de ocupaţie, spune Volodimir Zelenski

post-img
Volodimir Zelenski

Ucraina are nevoie de mai mult timp pentru a fi pregătită să lanseze o ofensivă majoră împotriva trupelor ruse de ocupaţie. Într-un interviu acordat BBC, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ţara sa încă nu a primit din partea aliaţilor occidentali tot armamentul promis, care ar garanta succesul unei ofensive decisive pe câmpul de luptă.

Liderul de la Kiev spune că armata ucraineană e pregătită pentru aşteptata ofensivă împotriva trupelor ruse, însă are nevoie de mai mult armament pentru a nu suferi pierderi semnificative în rândul militarilor săi în timpul viitoarelor atacuri.

VOLODIMIR ZELENSKI preşedintele Ucrainei: „Da, într-adevăr mai aşteptăm. Asta ne va întări forţele, iar contraofensiva noastră va fi puternică. Cel mai important este să ne protejăm oamenii. Aşteptăm armamentul blindat corespunzător. El ne este acordat în tranşe diferite, dar ne poate ajuta să înaintăm. Putem înainta cu succes acum? Da, însă vom pierde mulţi oameni. Acest lucru nu trebuie să se întâmple. Trebuie să aşteptăm. Avem nevoie de mai mult timp.”

Zelenski a anunţat că Ucraina mai aşteaptă sprijin militar occidental înaintea viitoarei ofensive, chiar dacă acum două săptămâni, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg declara că aliaţii au oferit Kievului 98 la sută din tot armamentul promis. Şi secretarul american de stat Antony Blinken, sublinia zilele trecute că Ucraina deţine toate armele necesare pentru o ofensivă decisivă împotriva trupelor ruse. Între timp, cel mai fierbinte punct de pe linia frontului rămâne oraşul Bahmul din regiunea Doneţk, unde  forțele ucrainene au lansat ieri un contratac reuşind să elibereze câţiva kilometri pătraţi din teritoriul localităţii. Potrivit datelor publicate de serviciile americane de informaţii, mercenarii ruşi din grupul Wagner dețin în continuare controlul asupra a 85% din teritoriul Bakhmutului și, în pofida pierderilor mari, nu intenționează să părăsească complet orașul.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter