Extern

ISW: Forțele rusești din Bahmut, vulnerabile la contraatacurile ucrainene

post-img
ISW: Forțele rusești din Bahmut, vulnerabile la contraatacurile ucrainene

Desfășurarea de militari ruși slab pregătiți pe flancurile din jurul Bahmut înseamnă că Ministerul rus al Apărării a renunțat în mare parte la obiectivul său de a încercui un număr semnificativ de trupe ucrainene în zonă, afirmă experții de la Institutul american pentru studiul războiului (ISW), citați de BBC.

Conducerea armatei ruse a început probabil o deprioritizare mai amplă a eforturilor în direcția Bahmut până în ianuarie 2023, ceea ce l-a determinat probabil pe fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, să intensifice eforturile în Soledar-Bahmut în ianuarie și să se plângă public de lipsa de sprijin pentru eforturile sale din partea Ministerului Apărării.

În martie și aprilie, Ministerul rus al Apărării a alocat pentru scurt timp mai multe resurse pentru sectorul Bahmut al frontului, trimițând în zonă tancuri T-90, forțe aeropurtate și rezerviști mobilizați.

Prigojin a declarat la 24 aprilie că Armata rusă a desfășurat doar unități neregulate și degradate pentru a ține flancurile de la Bahmut, iar eșecul acestor unități chiar și în această sarcină limitată a indicat faptul că flancurile rusești de la Bahmut și alte sectoare similare ale frontului erau probabil vulnerabile la contraatacurile ucrainene. 

Distribuția forțelor, împreună cu schimbările în geometria spațiului de luptă, sugerează, de asemenea, că pericolul încercuirii de către Rusia a unor forțe ucrainene semnificative în Bahmut ar fi trecut.

Este probabil ca forțele Wagner să continue să efectueze atacuri frontale în Bahmut, ceea ce va permite forțelor ucrainene să efectueze o retragere organizată, mai degrabă decât să se confrunte cu o încercuire pe scară largă, conchide ISW.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter