Actualitate

Raport Globsesc: Peste 8 din 10 din români susțin apartenența la UE (83%) și NATO (88%)

post-img
România-UE-NATO

Societatea românească rămâne atașată valorilor democratice și orientării către Uniunea Europeană și NATO, percepând Rusia ca pe o amenințare la adresa securității naționale, însă cu toate acestea, narațiunile anti-occidentale câștigă din ce în ce mai mult teren în discursul public din România, relevă datele unui raport realizat de Globsec, un think-tank global cu birouri locale în Bratislava, Bruxelles, Kiev, Viena și Washington D.C..

Raportul, realizat în cadrul unui proiect de cercetare finanțat de UE, relevă că 83% dintre români susțin apartenența țării la UE și 88% susțin apartenența la NATO. Marea majoritate a românilor consideră că Rusia este o amenințare. Cu toate acestea, în timp ce 31% dintre ei consideră că societățile occidentale sunt o amenințare pentru identitatea și valorile lor, doar 24% consideră China o amenințare pentru țara lor. Deși Rusia este privită ca principală amenințare, în 2024, 55% dintre români au dat vina în primul rând pe Rusia pentru războiul din Ucraina, cu 10 puncte procentuale mai puțin decât în 2023, în timp ce mai mulți au dat vina pe Ucraina. Raportul relevă și îngrijorări puternice cu privire la democrație, deoarece deși marea majoritate a respondenților români aprobă ideea de democrație, mult de o treime dintre români spun că un sistem totalitar ar putea fi bun pentru țara lor, iar această susținere este deosebit de puternică în rândul tinerilor, scrie Calea Europeană.

Studiul se bazează pe sondajele GLOBSEC Trends între 2020 și 2024, toate realizate pe un eșantion reprezentativ de 1 000 de persoane. Cel mai recent sondaj din 2024 a fost realizat în 9 țări din Europa Centrală și de Est: Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România și Slovacia.

Majoritatea românilor văd România alături de Occident, UE și NATO

În prezent, 83% dintre români susțin rămânerea țării în Uniunea Europeană. Sprijinul pentru UE a oscilat între 73% și 89% în ultimii ani, înregistrând cele mai mici nivele în 2021 (79%) și 2022 (73%) din cauza pandemiei de COVID-19 și a modului în care Uniunea a gestionat această criză.

Pe categorii de vârstă, 89% dintre tineri (18-34 de ani) sunt de acord cu apartenența României la UE. Cea mai sceptică grupă de vârstă este cea de 35-54 de ani, cu un nivel cu 8 puncte procentuale mai puțin decât prima categorie de vârstă amintită.

Chiar dacă majoritatea societății este de acord cu apartenența țării la UE, 71% dintre respondenți cred că UE dictează României ce să facă („narațiune UE-dictat”). Acest rezultat arată lipsa de informații cu privire la funcționarea UE a societății. Totuși, 65% dintre români cred că apartenența la UE a făcut România un actor global mai relevant.

Astfel, conform GLOBSEC, acest rezultat arată că partidele politice sunt în general pro-occidentale și pro-Ucraina, exceptând partidele de extremă dreapta AUR și SOS România care folosesc o retorică anti-occidentală.

Un trend similar a fost observat și în cazul NATO. Dacă în timpul pandemiei rata de încredere în Alianță a scăzut, odată cu declanșarea invaziei ruse în Ucraina în 2022, această rată a crescut de la 77% în 2021 la 80% în 2022 și apoi la 88% în 2024.

În 2024, 78% dintre persoanele chestionate consideră că apartenența la NATO scade probabilitatea ca țara noastră să fie atacată de un alt stat, comparativ cu 2023 când se înregistra un nivel de 73% la această categorie.

SUA, principalul partener în termeni de securitate. Germania, principalul partener pentru securitate economică. Creștere de 15% a popularității Franței

În ceea ce privește partenerii strategici ai românilor, SUA și Germania au fost evaluate în mod similar în 2021 și 2024, fiind considerate principalii parteneri strategici.

Odată cu izbucnirea războiului din Ucraina la granițele României, respondenții români au început să aprecieze securitatea fizică percepută pe care o oferă SUA (53%) mult mai mult decât securitatea economică care este probabil asociată cu Germania (49%).

Cel mai extrem exemplu a fost în 2022, când 75% dintre români au declarat că SUA este unul dintre cei doi parteneri strategici cheie, însă doar 19% au ales Germania. În 2023, nivelul ridicat de persoane care nu au putut sau nu au vrut să răspundă la această întrebare a fost cel mai ridicat.

Până în 2024, Germania și-a recuperat popularitatea în rândul respondenților români, aproape egalând din nou SUA.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter