Actualitate

Cel mai amplu proiect cultural derulat în ultimii 30 de ani de România în Republica Moldova: donație record de carte pentru aproape 300 de biblioteci publice

Cel mai amplu proiect cultural derulat în ultimii 30 de ani de România în Republica Moldova: donație record de carte pentru aproape 300 de biblioteci publice

România a făcut o donație record de carte pentru aproape 300 de biblioteci publice din Republica Moldova. Sunt 100 de mii de cărţi în format fizic şi tot atâtea în format digital cu o valoare de aproape 20 de milioane de lei. Este cel mai amplu proiect cultural derulat în ultimii 30 de ani de România în Republica Moldova, cu scopul de a afirma și dezvolta identitatea etnică, culturală și lingvistică românească.

Sunt opt camioane cu un număr impresionant de aproape 100 de mii de cărți. Volumele vor fi distribuite în peste 300 de biblioteci publice din Republica Moldova.

Cărţile au fost achiziționate de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României şi au fost oferite bibliotecarilor în cadrul unei ceremonii oficiale organizate la Chișinău.

ADRIAN DUPU secretar de stat, Departamentul pentru Relaţia cu Republica Moldova, Guvernul României. „Eu cred că nu e o sumă prea mare când vorbim de o investiţie în generaţiile viitoare, în cultură, în educaţie. Sunt cărţi de toate felurile, pentru toate vârstele. Vorbim despre autori români clasici, dar vorbim şi despre autori străini, autori contemporani. Avem şi romane, şi poezie, şi cărţi de dezvoltare”

Donatia va contribui la inlocuirea fondului vechi de carte din bibliotecile Republicii Moldova.

ELENA DABIJA director, Centrul Academic Internaţional "Mihai Eminescu". „Am vreo câteva luni de când o bibliotecară cu drag repară în fiecare zi, de dimineaţă până seară, cărţile. Abia aşteptăm să le primim, să le deschidem, să vedem ce de titluri sunt, câte. Ne bucurăm foarte mult, pentru că cartea este foarte scumpă, achiziţiile de la administraţia publică locală sunt uneori mai sărace”.

ELENA PINTILEI director, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova. „Cărţile sunt repartizate pe chituri, sunt peste 180 de titluri într-un chit. E vorba de titluri în format tradiţional şi echivalentul lor în format digital. În Republica Moldova se editează carte în limba română, dar încă nu este suficientă pentru bibliotecile publice din ţară. MUSCA Unele biblioteci încă deţin carte cu caractere chirilice, carte învechită ca an de ediţie, dar mai ales conţinut”.

SERGIU PRODAN ministrul Culturii. „Această investiţie va permite oamenilor să se apropie şi mai mult, să consolideze şi mai mult identitatea noastră românească, identitatea noastă europeană”

Donatia Guvernului României este cel mai amplu proiect cultural derulat în ultimii 30 de ani în Republica Moldova.

IGOR GROSU preşedintele Parlamentul Republicii Moldova: „Avem evenimente foarte frumoase, de la poduri, podul de la Ungheni pentru care am semnat cu domnul secretar de stat, la microbuzele şcolare, care tot aici au fost aduse de statul român, la cel mai mare lot de carte din istoria noastră”.

EXCELENŢA SA CRISTIAN-LEON ŢURCANU Ambasadorul României în Republica Moldova; „Această donaţie de carte exact asta cuprinde: cultura noastră, limba noastră, istoria noastră şi tradiţiile noastre. Sprijinul acordat de Guvernul României se regăseşte în toate domeniile vieţii aici, în Republica Moldova, şi este un sprijin firesc care va continua”,

Cărtile donate de România vor ajunge cât de curând în bibliotecile din 200 de localităţi din toate regiunile Republicii Moldova.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter