Actualitate

Ziua mondială a sănătății mintale. Recomandările psihologilor pentru a evita stresul la locul de muncă

Ziua mondială a sănătății mintale. Recomandările psihologilor pentru a evita stresul la locul de muncă

Stresul la locul de muncă, volumul mare de sarcini și relațiile tensionate cu colegii pot provoca probleme de sănătate mintală. Despre aceasta s-a discutat astăzi la nivel mondial, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale.

Cele mai frecvente probleme legate de sănătatea mintală întâlnite la locul de muncă sunt stresul, depresia şi suprasolicitarea.

Sănătatea mintală este parte a sănătății omului. Psihologii recomandă mici pauze în timpul zilei de muncă sau chiar schimbarea locului de muncă.

SVETLANA GOREA, psiholog: „Totul începe de la nemulţumire, insatisfacţie şia junge la burnout, când deja nu mai vrei nimic, când deja nu mai ai putere să te ridici din pat, nu mai ai putere să vii la serviciu, când nu mai ai plăcere de a lucra şi aşa mai departe. Netratate la timp, ele duc la consecinţe foarte grave şi mai ales dă foarte tare asupra sănătăţii altor organe. Acestea sunt inima, durerile de cap, stomacul, rinichii”.

Cele mai afectate categorii de angajați sunt medicii, cadrele didactice, polițiștii și pompierii. Pentru a asigura un mediu de lucru sănătos, în instituțiile în care activează, aceștia beneficiază de servicii de asistență psihologică. Un astfel de serviciu a fost creat și la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.

EVGHENI ZUICOV, comandat, Detașamentul Pompieri și Salvatori Centru: „A fost un caz în anul 2016, pe strada Uzinelor, când am pierdut un coleg. Atunci colegii care se aflau la faţa locului, dra şi cei care erau acasă, au fost supuşi unui stress din cauza că am pierdut colegul. Atunci asistenţii noştri psihologi, au acordat suport, au stat cu noi, de la momentul când s-a întâmplat această tragedie până în ultimul moment, când incendiu a fost lichidat şi ne-am întors toţi în subdiviziune”,

DIANA BOTNARIUC, şef, Secţia asistenţă psihologică a IGSU: „Oboseală, epuizare, o stare de nelinişte indusă de acele misiuni, flashback-uri care îi revin în amintirea salvatorului şi pompierului şi îi afectează atât viaţa personală, cât şi viaţa profesională. În mod special realizăm debriefing-uri psihologice în care se fentiliază emoţiile achiziţionate în timpul misiunilor de salvare cu risc professional”,

Ziua Mondială a Sănătății Mintale, instituită de Organizația Mondială a Sănătății în 1992, este sărbătorită pe 10 octombrie. Scopul acestei zile este de a crește gradul de conștientizare asupra problemelor de sănătate mintală și de a reduce stigmatizarea asociată cu acestea.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter