Actualitate

Campanie TVR MOLDOVA. Afaceri rurale, puse pe picioare de diverși antreprenori cu sprijinul UE

Campanie TVR MOLDOVA. Afaceri rurale, puse pe picioare de diverși antreprenori cu sprijinul UE

Mai mulţi antreprenori din localităţile rurale ale Republicii Moldova au reuşit să pună pe roate afaceri serioase şi să creeze locuri de muncă în comunităţile lor. Toate, cu un important sprijin financiar european. În reportajul ce urmează vă vom aduce câteva exemple de succes care pot inspira mulţi basarabeni.

Liliana Gheorghiță din orășelul Biruința, raionul Sîngerei, este învățătoare de profesie. În 2022 a decis să cultive, pe o suprafaţă de jumătate de hectare, plante medicinale. A cumpărat şi un uscător pentru a face mix de ceaiuri și fructe uscate. În toamana aceluiași an a venit criza energetică și Liliana era gata să-și încheie activitatea. Cheltuielile la energie depășeau cu mult veniturile.

LILIANA GHEORGHIȚĂ antreprenoare. „Pentru a usca într-un singur uscător costurile erau 3 euro, iar ca plante uscate aveam doar 1 kg de producție finală. un kg de plantă uscată care să coste 60 de lei credeți-mă nu este un preț bun ca să ieși pe piață”,

Cu sprijinul financiar al partenerilor europeni de dezvolare, femeia a reușit să-și salveze afacerea. Datorit unui grant din partea Agenției Austriece pentru Dezvoltare, acordat prin proiectul PNUD "Sprijin de urgență pentru producătorii agricoli în contextul crizei socio-economice, climatice și energetice", antreprenoarea a cumpărat panouri solare cu o capacitate de 8 kW, două pompe de căldură și un feliator de legume. Acum, întreprinderea are economii la energie, ceea ce îi permite să reducă costurile de producere și de comercializare.

LILIANA GHEORGHIȚĂ antreprenoare. „Acum nu plătim absolut nimic pentru uscarea materiei prime pentru că benefiicem de energia solară. Să nu fi fost proiectul, sincer nu am fi avut suma aceasta pentru a o investi în pnaouri solare”.

Tot cu bani europeni și-a dezvoltat afacerea și Maxim Rusnac din raionul Ungheni.

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA. "Am ajuns în satul Floreni, raionul Ungheni. Aici îl găsim pe Maxim Rusnac care şi-a deschis un atelier meşteşugăresc unde prelucrează lemnul şi crează materiale decorative şi mobilier."

Maxim are 41 de ani și, după aproape 20 de ani munciți în străinătate, a revenit în satul natal împreună cu familia pentru a transforma în realitate visul şi pasiunea pentru lemnărit.

MAXIM RUSNAC, antreprenor. "Tata la mine e pictor şi el îmi arăta când eram mic, iată se poate din lut, îl arunci în foc şi se face piatră. Îmi părea interesant lucrul acesta, cum lucrează. Mai apoi am început cu lemnul a lucra. Nu aveam nici scule nimic şi am făcut atunci un dulap. Uşi, mobilă, mese, scaune, tot ce e din lemn, butoaie, tot ce spune lemnul, tot facem noi."

În 2021, a beneficiat de un grant în valoare de 25 de mii de euro în cadrul Programului "EU4Moldova: regiuni cheie", finanţat de Uniunea Europeană şi implementat de PNUD şi UNICEF. Cu aceşti bani, dar şi cu o contribuţie proprie, şi-a dotat atelierul cu strunguri şi echipamente moderne pentru şlefuirea lemnului. La fel de importante au fost instruirile şi mentoratul din partea experţilor.

MAXIM RUSNAC, antreprenor. „Acum deja vreau să fac ceva mai serios, să angajăm mai mulţi oameni, să atragem parteneri din Europa încoace. Aşa sunt planurile, vedem ce va fi mai departe."

Prima sa lucrare, o poarta în stil maramureşean, din piaţa din Sculeni, e cartea de vizită a lui Maxim Rusnac, dar şi a întregii comune.  

La aproximativ 35 km de Floreni, la Mănoileşti, la fel din raionul Ungheni, îl găsim pe un alt antreprenor, beneficiar al unui grant din acelaşi program.

MĂDĂLINA COCIU, jurnalist TVR MOLDOVA. "În comuna Mănoileşti facem cunoştinţă cu Vladislav Glodeanu, legumicultor. Această seră a fost construită cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Aici cresc roşii, castraveţi, dar şi ardei."

În 2022, Vladislav Glodeanu a reuşit să-şi construiască o seră, pe o suprafaţă de 27 de ari, dotată cu sisteme de ventilare şi de încălzire care funcţionează pe bază de biomasă. Suma grantului a fost de 30 de mii de euro.

VLADISLAV GLODEANU, antreprenor: „Am început cu cultivarea legumelor în câmp cultivat, împreună cu tatăl meu. Şi am construit sere din lemn, aşa era posibilitatea atunci. Am muncit mult până încoace, până când am apelat la acest proiect EU4Moldova."  

Anual, antreprenorul are o producţie de peste 300 de tone de legume în câmp protejat şi peste 1040 de tone de legume în spaţiu deschis.

VLADISLAV GLODEANU, antreprenorș "Când e mai răcoare afară, aici e mai cald şi când e mai cald afară, aici e mai răcoare. Avem peliculă gonflabilă, are pernă de aer în interior. El automat se umflă la necesitate. La moment realizăm marfa pe piaţa locală. Livrăm şi la instituţii de stat, şcoli, grădiniţe."

Programul "EU4Moldova: regiuni- cheie" susţine dezvoltarea social-economică inteligentă, incluzivă şi durabilă în regiunile Cahul şi Ungheni.

ALEXANDRU PELIVAN, manager de program "EU4Moldova Regiuni- cheie". „Avem peste 75 de afaceri pe care le susţinem cu echipamente, bunuri care au fost procurate pentru dânşii ca să-şi dezvolte afaceri, dar totodată le oferim şi program extins de asistenţă tehnică, mentorat, astfel încât ei să-şi dezvolte afacerile în continuare. Doar partea asta a programului are ca un buget de 1,7 milioane de euro."

Lansat în 2019, cu o durată de cinci ani, programul are un buget total de 23 de milioane de euro.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter