Actualitate

Ursula von der Leyen, la Chișinău: „Vom renova școli, vom construi două spitale noi în Bălți și Cahul, vom investi în poduri peste Prut”

Uniunea Europeană

Uniunea Europeană oferă Republicii Moldova un pachet financiar în valoare de 1,8 miliarde de euro. Anunţul a fost făcut de preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen, care s-a aflat astăzi la Chişinău. Banii fac parte din "Planul de Creştere Economică" şi sunt destinaţi pentru accelerarea creșterii economice și dublarea economiei naționale în următorii 10 ani. Acesta este cel mai mare sprijin financiar oferit vreodată Republicii Moldova de UE.

URSULA VON DER LEYEN preşedintele Comisiei Europene: „Vom investi 1,8 miliarde de euro în economia voastră, în următorii trei ani și vom concentra aceste investiții pe domenii care vor genera creștere economică şi servicii publice. Deja avem mult mai multe proiecte. De exemplu, vom renova școli, vom construi două spitale noi în Bălți și Cahul. Vom investi în rețeaua de infrastructură, inclusiv cu ţările vecine, precum drumul Chişinău-Iaşi-Odesa sau poduri peste râul Prut”.

Alte investiţii se vor face în construcţia şi reabilitarea reţelelor energetice şi conectarea la cea europeană.

 MAIA SANDU preşedintele Republicii Moldova „Vă mulțumesc pentru acest nou ajutor consistent, simbolic denumit "Planul de Creștere Economică", care este nu doar un program de investiții, dar este și un simbol al încrederii al Uniunii Europene în potențialul nostru de transformare și de dezvoltare”.

 Mecanismul de sprijin financiar a fost creat special pentru Republica Moldova, după modelul celor din Balcanii de Vest. Banii oferiţi sunt pentru a impulsiona şi pregăti economia statelor candidate pentru momentul aderării la UE.

 CRISTINA GHERASIMOV vicepremierul pentru Integrare Europeană: „Un instrument similar deja există pentru Ucraina. Noi am fost, să zicem aşa, ultimul stat candidat care nu a avut acces la un asemenea instrument. Componenta de grant este una semnificativă de 285 de milioane de euro. Mai este şi o altă componenta de grant care împreună face 420 de milioane de euro, iar restul este împrumut. Aceste împrumuturi vor veni la o rată extrem de avantajoase pentru Republica Moldova”.

 Banii vor fi debursaţi treptat pe parcursul a 3 ani, 2025-2027. Iar pachetul de sprijin vine in urma reformelor incepute la Chişinău.

 URSULA VON DER LEYEN preşedintele Comisiei Europene: „Ați făcut progrese remarcabile. Aţi făcut pași importanți înainte. Ați inițiat reforme importante ale justiției. Ați intensificat lupta împotriva corupției şi ați muncit din greu pentru a slăbi influența oligarhilor în economie și societate”.

 Aceasta este prima vizită a oficialului european în Republica Moldova, după realegerea sa, în iulie 2024, în funcţia de preşedinte a Comisiei Europene, pentru un mandat de cinci ani.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter