Justiție

Percheziţii în dosarul privind coruperea electorală şi finanţarea ilegală a partidelor politice. Trei lideri raionali ai organizaţiei criminale condusă de Ilan Şor au fost reţinuţi

Percheziţii în dosarul privind coruperea electorală şi finanţarea ilegală a partidelor politice. Trei lideri raionali ai organizaţiei criminale condusă de Ilan Şor au fost reţinuţi

Oameni legii au continuat şi astăzi percheziţiile în dosarul privind coruperea electorală şi finanţarea ilegală a partidelor politice. Trei lideri raionali ai organizaţiei criminale condusă de Ilan Şor au fost reţinuţi pentru 72 de ore. Aceştia sunt suspectaţi că ar fi mituit mai mulţi alegători pentru a participa la acţiuni de protest sau pentru a vota un anumit candidat.

Oamenii legii au efectuat astăzi 115 percheziţii la adresele mai multor lideri raionali, preşedinţi de sector şi zeci de activişti ai partidelor afiliate lui Ilan Şor. Aceştia sunt suspectaţi că efectuau transferuri, în ruble, prin diferite platforme financiare, după care plăteau activiștii. Poliţia a publicat mai multe interceptări audio.

În urma percheziţiilor, oamenii legii au ridicat telefoane mobile, în care era descărcată aplicația mobilă prin care  membrii organizației criminale conduse de condamnatul Ilan Șor primeau banii. În înregistările audio mai mulţi oameni spun că au participat la instruiri şi că au fost plătiţi.

Oamenii legii au mai confiscat bani, în diferite valute, carduri bancare ,,MIR", dar şi de la alte bănci din Federaţia Rusă, telefoane şi materiale electorale. Într-o altă interceptare telefonică publicată, mai multe persoane discută despre remunerarea membrilor şi simpatizanţilor partidelor afiliate fugarului Ilan Şor care urmau să participe la mitinguri.

ÎNREGISTRARE TELEFONICĂ
„Alexei mi-a spus că aveţi vreo doi băieţii care vor în Organizaţia de Tineret, nu ştiu cât este de corect. Duminică Organizaţia de Tineret la Chişinău face un miting de vreo două mii de oamnei, băieţi, tineret. Şi apoi cum? Plătiţi maşinile da? Da, oricum totul se achită cum se cade. Şi cât şi cum? Nu se vorbeşte despre asta pe telefon. Dar câte 100%, cât două de fiecare cap, plus achitarea la drum O să ne dea câte 3000 de lei pe lună până la votare. Trebuie să vii la vreo adunare măcar să te vadă lumea”,

La începutul săptămânii, anchetatorii au făcut percheziţii în satul Jora de Jos, raionul Orhei, de unde au ridicat un milion de lei, ce urmau să fie folosiţi pentru coruperea alegătorilor, iar o persoană a fost reţinută. CNA a refuzat să spună ce partid ar fi beneficiat de pe urma acestor acţiuni ilegale, însă în imaginile video apar şepci pe care scrie numele blocului Victorie.

Repezentanţii formaţiunii nu au comentat descinderile făcute de oamenii legii. Ilan Şor, care a fugit din Republica Moldova, dar este activ pe reţelele sociale, nu a făcut niciun comentariu pe marginea acestor anchete.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter