Social

Polițiștii investighează ipoteza unei răpiri, în cazul dispariției copilului din satul Nicolaevca, raionul Anenii Noi

Polițiștii investighează ipoteza unei răpiri, în cazul dispariției copilului din satul Nicolaevca, raionul Anenii Noi

Caz ieşit din comun în satul Nicolaevca, raionul Anenii Noi. Un băiat de 10 ani a dispărut, ieri, în timp ce se îndrepta, dimineaţa, spre şcoală. A fost găsit după 14 ore de căutări, în care au fost implicaţi aproape 200 de poliţişti şi voluntari. Se investighează ipoteza unei răpiri, iar suspect e un consătean, care a fost reţinut pentru 72 de ore. Vă atenţionăm că urmează informaţii cu impact emoţional.

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA. „Copilul parcurgea zilnic, pe jos, aproximativ un kilometru până în locul de unde lua autobuzul școlar. Poliția declară că ieri s-ar fi pornit spre staţie în jurul orei 7 dimineaţa și nu a mai ajuns. Potrivit datelor preliminare, el ar fi fost răpit de către un localnic. Cei doi au fost găsiți împreună pe un deal, la 7 kilometri distanță de comună. Deocamdată nu se cunoaște ce l-ar fi făcut pe barbat sa răpeasca minorul”,

Poliţia a fost alertată de către părinţii minorului. Inspectoratul de Poliţie Anenii Noi a creat o celulă de criză. Peste 70 de oameni ai legii, localnici, voluntari şi vânători au pornit în căutarea băiatului.

DORIN TOMŞA, şeful Inspectoratului de Poliţie Anenii Noi. „Şoferul s-a gândit că a ajuns la şcoală prin altă modalitate, ajungând la şocală, a încercat să se informeze profesorii dacă copilul este la şcoală. Copilul nu se afla în instituţie. Datorită cadrului didactic, imediat ei au telefonat părinţii să-i întrebe de ce copilul nu-i la şcoală. Taică-su a zis că este plecat, la 7:20 a ieşit din casă. Părinţii au încercat să identifice copilul în sat singuri, însă văzând că nu-l găsesc au telefonat la 9:30 Inspectoratul de Poliţie Anenii Noi”.

După 14 ore de căutări, minorul a fost găsit la 7 km depărtare de comună, pe un deal, împreună cu un consătean de 49 de ani. Am reuşit să discutăm cu bunica minorului, care ne-a spus că nepotul ei era în stare de şoc şi că ar fi fost bătut.

ELENA LEU, bunica copilului. „Copilul s-a pornit la şcoală şi nu a ajuns. Asta nu te sperie, dar poţi să-ţi ieşi din minţi. L-a prins când se ducea la şcoală. L-a luat de mână şi la târâit. L-a târâit toate livezile acestea. Vroia să-l târâie într-o casă păsăită. Mititelul e târâit de mâni, l-a lovit la tâmplă ca să-şi piardă cunoştinţa. E zgârâiet şi la gât”.

Oamenii legii ne-au confirmat că minorul avea răni pe mâini. Deocamdată nu se cunoaşte dacă ar fi fost agresat sexual.

DORIN TOMŞA, şeful Inspectoratului de Poliţie Anenii Noi. „Preliminat nu putem face astfel de concluzii. Urmează să se facă expertiza specializată. Copilul însă ne-a comunicat despre faptul că i-a fost aplicată o lovitură de către persoana bănuită. A fost audiat dar cu privire la circumstanţe nu putem să vă dăm detalii pentru că e preventiv şi este secretul urmării penale”,

Oamenii din localitate susţin că bărbatul bănuit de răpirea copilului ar avea probleme psihice, însă nu era agresiv.

Reprezentanţii poliţiei spun că nu au acces la baza de date şi nu cunosc dacă bănuitul se afla sau nu la evidenţa psihiastrului.

Surse din poliţie au declarat, pentru TVR MOLDOVA, că individul făcea abuz de alcool, însă nu are antecedente penale. A fost pornit un dosar penal pentru răpire, iar procurorii cer arest preventiv pentru 30 de zile . Dacă va fi găsit vinovat, bărbatul riscă până la zece ani de puşcărie.

DORIN TOMŞA, şeful Inspectoratului de Poliţie Anenii Noi. „Către părinţi: dacă se întâmplă atunci când copilul dispare, să nu încercaţi singuri ca să-l identificaţi. Mai bine să informaţi poliţia, pentru că la etapa iniţială, la cât de vigilent şi repede parvine informaţia la noi, aşa noi putem cu cât mai repede să întreprindem măsuri ca să avem un rezultat ca în cazul din data de 9 octombrie”.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter