Actualitate

Sistemul penitenciar și cel al probațiunii va fi digitalizat cu sprijinul Guvernului SUA

post-img
eveniment
Sursa foto: Ministerul Justiției

Ministerul Justiției și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova) au semnat un acord de cooperare pentru lansarea proiectului „Sprijin pentru transformarea digitală a sistemului penitenciar și a probațiunii din Moldova”. Proiectul, finanțat de Guvernul Statelor Unite (INL), vizează implementarea unui sistem modernizat de gestionare a dosarelor deținuților pentru sistemul penitenciar și de probațiune, precum și crearea unui sistem de gestionare a resurselor umane pentru serviciul penitenciar.

Ministra Veronica Mihailov-Moraru a declarat că în contextul transformării digitale asumate de Guvern, sistemul de justiție trebuie să avanseze, inclusiv prin modernizarea sistemului de gestionare a dosarelor infractorilor în serviciile penitenciare și de probațiune, precum și de gestionare electronică a resurselor umane. Aceste lucruri, cumulativ cu dezvoltarea capacităților profesionale a personalului la nivel managerial și utilizator, vor spori transparența proceselor interne din sistemul de corecție și vor contribui semnificativ la prevenirea corupției.

 

„Apreciem susținerea Guvernului SUA și echipei PNUD Moldova, care sunt parteneri de încredere ai sectorului de justiție. În urmă cu un an, am lansat un proiect orientat spre fortificarea capacităților instituționale ale Ministerului Justiției, pentru a promova reforma sectorului justiției. Astăzi, inițiem un alt proiect, care ne va ajuta să digitalizăm procesele în sistemul penitenciar și cel al probațiunii – o prioritate a instituției pe care o conduc, mai ales acum, în contextul negocierilor de aderare la UE.”, a susținut ministra justiției, în cadrul ceremoniei de semnare a proiectului.

 

Reprezentanta Rezidentă a PNUD în Republica Moldova, Daniela Gasparikova, a declarat că: „În parteneriat cu Guvernul SUA, vom sprijini Ministerul Justiției pentru a avansa transformarea digitală a sistemului penitenciar, ceea ce va contribui la proceduri mai eficiente, sigure și transparente și, în cele din urmă, la consolidarea sectorului de justiție.”

 

Janet Boehnlein, directoare adjunctă INL, a adăugat că obiectivul finanțatorului este să construiască un mediu în care tehnologia sprijină procesul de justiție, iar în rezultat, fiecare cetățean să fie tratat corect și echitabil în cadrul sistemului.

 

Noile soluții software vor oferi instrumente digitale care vor îmbunătăți eficiența și transparența activităților din sistemul penitenciar și al probațiunii. Rezultatele așteptate includ reducerea semnificativă a utilizării documentelor pe hârtie și creșterea eficienței operațiunilor, asigurând astfel o activitate mai sigură și mai transparentă. Proiectul va fi implementat în următoarele 30 de luni, cu implicarea Ministerului Justiției, Administrației Naționale a Penitenciarelor, Inspectoratului Național de Probațiune, Agenției de Guvernare Electronică și a altor actori cheie. Acesta reprezintă un pas semnificativ în avansarea reformelor justiției în Republica Moldova, cu sprijinul partenerilor internaționali.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter