Social

Expoziţie dedicată victimelor deportărilor staliniste de 75 de ani, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Mărturii cutremurătoare din acea perioadă neagră a istoriei Basarabiei

Expoziţie dedicată victimelor deportărilor staliniste de 75 de ani, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. Mărturii cutremurătoare din acea perioadă neagră a istoriei Basarabiei

Au fost scoşi cu forţa din casele şi gospodăriile lor, despărţiţi de familii şi prieteni şi duşi, în condiţii inumane, în Siberia. Este tragedia miilor de basarabeni care, acum 75 de ani, au fost victimele deportărilor organizate de regimul stalinist. Momente din acea perioadă cumplită a istoriei basarabiei sunt prezentate într-o expoziţie găzduită de Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei.

În trenul cu vagoane pentru transportul vitelor care a plecat spre regiunea Tiumen, Rusia, se afla şi Petru Cocârţă, care a fost deportat împreună cu părinţii şi fraţii săi când avea vârsta de doar doi ani.

PETRU COCÂRŢĂ fost deportat: În tren când mergem încolo, mama era să decedeze, de câteva ori a pierdut cunoştinţa pentru că pentru că avea la piept copil de trei luni. Fratele meu sugea dintr-o băscăluţă unde era pâine amestecată de oameni şi îi deadeau lui ca să reziste.

ANTONETA GORDEA fost deportat: Eu am fost şapte ani deportată, după soţul meu a fost militar şi am făcut 25 de ani de Armată Sovietică şi în toţi aceşti ani eu am vrut să vin acasă în Moldova. Eu eram copil, mai tare a avut de suferit mama mea. Tata a murit peste un an dar am supraveţuit cu ajutorul mamaei şi a lui Dumnezeu şi am ajuns astăzi la 82 de ani.

Amintiri ale victimelor Operaţiunii "Sud", care a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, au fost adunate şi sunt prezentate publicului la Muzeul Naţional de istorie.

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: Expoziția Memoria Deportărilor cuprinde hărți cu gulagurile sovietice, documente, dar și obiecte persoanele ale deportaților. De exemplu, aici sunt expuse mărturiile emoționante ale victimelor deportarilor staliniste, dar și fragmente din corespondență lor cu cei rămași acasă.

LUDMILA COJOCARU, director, Muzeul Victimelor Deportărilor și Represiunilor Politice: Este ca un gest de justiţie simbolică pentru toţi cei care au avut de suferit de pe urma regimului totalitar comunist. Să ne ţinem minte trecutul, să nu-l uităm pentru că este important să nu se repete.

Expoziția "Memoria deportărilor" poate fi vizitată între 3 iulie şi 3 august la etajul Muzeului Național de Istorie a Moldovei.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter