Extern

NATO va înființa în Marea Britanie un centru maritim pentru securitatea infrastructurii submarine critice pe fondul îngrijorărilor unor sabotaje din partea Rusiei

post-img
NATO va înființa în Marea Britanie un centru maritim pentru securitatea infrastructurii submarine critice
Sursa foto: NATO TURN

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat miercuri că se așteaptă ca miniștrii apărării din cadrul Alianței să convină asupra înființării unui nou centru maritim NATO pentru securitatea infrastructurilor submarine critice, în contextul în care există temeri că Federația Rusă ar putea sabota cablurile subacvatice esențiale, scrie Caleaeuropeană.ro

El a vorbit în cadrul unei conferințe de presă în care a prefațat mizele reuniunii miniștrilor apărării aliați, ultima reuniune la acest nivel înainte de summitul de la Vilnius din 11-12 iulie.

În avanpremiera reuniunii, secretarul general al NATO a declarat că miniștrii vor aborda intensificarea sprijinului pentru Ucraina și consolidarea descurajării și a apărării, inclusiv cu noi planuri regionale, și vor aborda și adaptarea nucleară a Alianței ca urmare a comportamentului Rusiei.

Se așteaptă, de asemenea, ca miniștrii să convină asupra înființării unui nou Centru maritim NATO pentru securitatea infrastructurii submarine critice.

“Ne așteptăm ca miniștrii să fie de acord cu înființarea unui nou Centru maritim NATO pentru securitatea infrastructurii submarine critice în cadrul Comandamentului maritim al NATO – MARCO – din Regatul Unit. Centrul ne va spori gradul de conștientizare a situației și va consolida prezența maritimă pentru descurajare și apărare”, a anunțat Jens Stoltenberg.

Luna trecută, asistentul secretarului general al NATO pentru informații și securitate a avertizat că Rusia ar putea sabota cablurile submarine pentru a pedepsi națiunile occidentale pentru susținerea Ucrainei, în timp ce Alianța își intensifică eforturile de protejare a infrastructurii submarine în urma atacurilor de la Nord Stream.

“Există îngrijorări sporite că Rusia ar putea viza cablurile submarine și alte infrastructuri critice într-un efort de a perturba viața occidentală, pentru a obține o pârghie împotriva acelor națiuni care oferă securitate Ucrainei”, a declarat David Cattler reporterilor, citat de Reuters.

Amenințările la adresa cablurilor și a conductelor submarine au devenit un punct central al atenției publice după ce, în septembrie 2022, explozii încă neexplicate au avariat gazoductele Nord Stream 1 și 2, construite pentru a transporta gazele naturale din Rusia către Germania prin Marea Baltică.

Pe măsură ce cresc îngrijorările cu privire la securitatea cablurilor submarine, țările occidentale își propun să transforme Marea Nordului într-un motor de energie verde, planificând o serie de noi parcuri eoliene care vor fi legate de continent prin cabluri.

Alte cabluri submarine transportă aproximativ 95% din traficul de internet din întreaga lume, la viteze de aproximativ 200 de terabytes pe secundă, 200 dintre aceste 400 de cabluri fiind considerate critice, potrivit NATO.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter