Extern

Regatul Unit confirmă că a livrat Ucrainei rachete de croazieră Storm Shadow. Armele au capacitatea de a lovi adânc în teritoriul ocupat de Rusia

post-img
Storm Shadow

Regatul Unit a livrat rachete de croazieră Storm Shadow Ucrainei, oferind forțelor ucrainene o nouă capacitate de atac cu rază lungă de acțiune înainte de o contraofensivă mult așteptată, a anunțat, joi, ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, într-o intervenție în Camera Comunelor, relatează BBC. Decizia vine în urma solicitărilor repetate ale Ucrainei de a primi mai multe arme din partea Occidentului.

Storm Shadow este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune dezvoltată în comun de Regatul Unit și Franța. Este lansată de obicei din aer. Având o rază de tragere de peste 250 km, se află doar puțin în urma sistemului de rachete de luptă aer-aer (ATACMS) al armatei americane, cu o rază de 298 km. Cel mai important, Storm Shadow are o rază de acțiune suficientă pentru a lovi adânc în zonele din teritoriul ucrainean care sunt ocupate temporar de Rusia.

Rachetele Himars furnizate de SUA și utilizate de Ucraina au o rază de acțiune de numai 80 km.

Un oficial occidental a declarat pentru CNN că guvernul ucrainean a asigurat Regatul Unit că rachetele vor fi folosite doar în interiorul teritoriului suveran al Ucrainei și că nu vor exista lovituri pe teritoriul rusesc.

De altfel, la începutul acestui an, ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a insistat că rachetele cu rază de acțiune mai lungă nu vor fi folosite pentru a ataca ținte din interiorul Rusiei.

„Dacă am putea lovi la o distanță de până la 300 de kilometri, armata rusă nu ar fi capabilă să asigure apărarea și va trebui să piardă”, a declarat acesta la o reuniune a UE. „Ucraina este pregătită să ofere orice garanție că armele voastre nu vor fi implicate în atacuri pe teritoriul rusesc”.

Storm Shadow reprezintă „o evoluție reală din punct de vedere al razei de acțiune”, a declarat un înalt oficial militar american. Acesta a adăugat că racheta oferă Kievului capabilitățile pe care le-a cerut încă de la începutul războiului.

Nu este pentru prima dată când Regatul Unit merge mai departe decât SUA în ceea ce privește armele pe care este dispusă să le trimită Ucrainei pentru a combate agresiunea rusă. Țara a fost primul aliat al Ucrainei care a anunțat că va trimite tancuri occidentale moderne în Ucraina, promițând 14 tancuri Challenger 2 în ianuarie. Abia după demersul Londrei, SUA au anunțat că vor furniza tancuri M-1 Abrams.

De asemenea, la începutul acestui an, premierul britanic Rishi Sunak a precizat că țara sa ia în considerare furnizarea de arme cu rază lungă de acțiune către Ucraina.

Discuții privind transferul de rachete anti-navă Harpoon cu rază lungă de acțiune sau de rachete aer-sol Storm Shadow către Ucraina ar fi avut loc în Regatul Unit încă din luna februarie.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter