Extern

Invadarea Ucrainei este contrară dreptului internaţional, i-a subliniat şeful ONU preşedintelui Putin. Guterres a susținut „libertatea navigaţiei în Marea Neagră”

post-img
Guterres și Putin

„Invadarea Ucrainei de către Rusia” este o „încălcare” a dreptului internaţional, a insistat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în cursul unei întâlniri joi cu preşedintele Vladimir Putin, scrie AFP.

Antonio Guterres, care s-a întâlnit cu preşedintele rus în marginea summitului BRICS de la Kazan, în Rusia, „a repetat poziţia sa conform căreia invadarea Ucrainei de către Rusia este o încălcare a Cartei Naţiunilor Unite şi dreptul internaţional”, potrivit unui comunicat al biroul purtătorului de cuvânt al secretarului general difuzat la New York, reiterând, de asemenea, sprijinul său pentru o „pace justă” în conformitate cu carta şi dreptul internaţional, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, şeful ONU i-a subliniat preşedintelui rus ataşamentul său faţă de „libertatea navigaţiei în Marea Neagră”, capitală pentru Ucraina şi securitatea alimentară şi energetică mondială.

„El sprijină pe deplin continuarea negocierilor în acest sens”, a adăugat comunicatul, salutând în special eforturile Turciei în această problemă.

Marea Neagră este o rută comercială crucială pentru Ucraina, unul dintre cei mai mari producători şi exportatori de cereale din lume, dar a devenit un câmp de luptă de când a început invazia Rusiei în februarie 2022.

După retragerea Rusiei, în iulie 2023, din acordul privind cerealele negociat sub egida Turciei şi ONU în vara anului 2022, Ucraina a înfiinţat un coridor în Marea Neagră pentru a-şi exporta produsele agricole, în special cereale, în ciuda ameninţărilor Moscovei cu tiruri asupra navelor navigând în zonă.

Antonio Guterres şi Vladimir Putin, care nu s-au întâlnit din aprilie 2022, au discutat şi despre situaţia din Orientul Mijlociu, în special „necesitatea absolută a unei încetări a focului în Fâşia Gaza şi Liban, precum şi nevoia de a se evita o nouă escaladare regională”, a precizat comunicatul. 

author-img_1

Cristian Sava

Reporter