Actualitate

O anchetă jurnalistică scoate la iveală cum circulă banii în interiorul grupării Șor și cum sunt racolați oamenii

O anchetă jurnalistică scoate la iveală cum circulă banii în interiorul grupării Șor și cum sunt racolați oamenii

Jurnaliştii de la Ziarul de Gardă au pătruns din nou în rețeaua lui Ilan Șor. O anchetă jurnalistică scoate la iveală cum circulă banii în interiorul grupării și cum sunt racolați oamenii. Miza condamnatului fugar, Ilan Şor este deturnarea cursului european al Republicii Moldova prin compromiterea referendumului din 20 octombrie și votul pentru un candidat susținut de Șor, care ar urma să fie anunțat cu doar o zi înaintea scrutinului.


Potrivit investigației Ziarului de Gardă, jurnalista Măriuța Nistor, sub o identitate falsă, s-a infiltrat într-unul dintre grupurile de activişti coordonate şi plătite de Ilan Şor.

 Jurnalista a participat la proteste și întâlniri electorale sau organizatorice. Oamenilor li se spunea ce sume de bani le vor fi oferite.

Activiștii erau informaţi că nu vor mai primi bani cash, ci doar pe carduri. Toate tranzacţiile sunt făcute prin intermediul băncii ruse "Promsvyazbank". Un asemenea cont a fost deschis la începutul lunii august şi pe numele fals al jurnalistei Ziarului de Gardă, însă în lipsa unei cereri scrise în acest sens. Pe acel cont, au fost viraţi 15 mii de ruble, echivalentul a 2700 de lei moldovenești, salariul pentru luna august. Însă, aplicația Promsviazbank nu mai poate fi accesată din Republica Moldova, după ce Serviciul de Informații și Securitate a cerut blocarea acesteia. Acum, oamenii lui Şor au apelat la intermediari pentru a scoate banii de pe conturi.

„Dumneavoastră aveți 15 mii de ruble. Când transferăm pe contul meu, eu primesc 14 700 ruble, adică banca ia 300 de ruble. Apoi eu transfer încă prin două bănci, fiecare ia câte 2,5%, rezultă minus 5%. Iese 13 965 ruble. Înmulțim la curs – 0,665. Obținem 2300 de lei. Clar?”

Şi şefii grupurilor de activişti îşi aplicau propriile comisioane, aşa că oamenilor le reveneau mai putin de 1500 de lei lunar, din cei 3000 de lei promişi. Conform anchetei jurnalistice, toţi activiştii erau înregistrați pe canelele din Telegram iar fiecare trebuia să aducă, la rândul lor, câte alţi 10 simpatizanţi pentru a crea o reţea cât mai numeroasă. Acolo erau oferite toate informațiile despre adunările organizate la care oamenilor li se spunea clar să voteze opţiunea NU la referendum. O enigmă rămâne însă candidatul pentru care să-şi de-a votul la prezidenţiale.  

Pe 4 octombrie, oamenii au fost invitați la o întâlnire electorală, acolo unde şi-a făcut apariţia candidata independentă la prezidențiale, Victoria Furtună. La meeting au participat doar oamenii din grupul lui Şor. Datele aceleiaşi întâlnirea a fost anunțată și de Victoria Furtună pe reţelele sociale. Însă Victor Coda, reprezentantul Victoriei Furtună, a declarat pentru TVR MOLDOVA că aceasta nu are nicio legătură cu grupările influenţate de Ilan Şor.

VICTORIA FURTUNĂ, candidat independent la alegerile prezidențiale: Pe profesioniștii noștri, nu contează care, economiști, juriști, îi cumpără americanii, europenii pentru a lucra în companiile lor.

Coordonatorii grupurilor însă nici acum nu le spun oamenilor pe cine să voteze.

Pe 4 octombrie, la doar o zi după ce poliția a anunţat că a deconspirat reţeau lui Ilan Şor, reporterul sub acoperire a primit alte 15 mii de ruble, pe contul Promsviazbank, salariul pentru luna septembrie. Reamintim că Poliția şi Procuratura Anticorupție a documentat transferuri de peste 15 milioane de dolari de la Moscova către rețeaua lui Șor din Republica Moldova. În schemă sunt implicaţi peste 130 de mii de cetățeni care au primit bani din Federația Rusă pentru a vota un anumit candidat la prezidenţiale şi opţiunea "nu" la referendumul de integrare europeană.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter