Actualitate

Manual pentru învățarea limbii române, lansat la Universitatea "Ion Creangă"

post-img
Manual pentru învățarea limbii române, lansat la Universitatea "Ion Creangă"

La Universitatea "Ion Creangă" a fost lansat un nou manual destinat celor care doresc să învețe limba română. Sunt tipărite 5 mii de exemplare cu sprijinul organizației cehe People in Need care au fost deja distribuite participanților la Programul național de studiere a limbii române. Această inițiativă face parte dintr-un proiect mai amplu dedicat educației.

Printre cei care frecventează cursurile de limbă română sunt oameni din toate categoriile sociale care doresc să se dezvolte profesional, dar și pensionari.

„Sunt profesoară la Universitatea Pedagogică de Stat "Ion Creangă". Eu predau la universitate în limba rusă şi eu am posibilităţi de predare în limba română. Cred că acest curs dă şansa pentru realizări frumaose în activitatea profesională.”

„Am 63 de ani. Sunt pensionar, dar încă lucrez. De mult timp îmi doream să particip la cursurile de limbă română. Copiii mei locuiesc în România și în Israel și ei cunosc limba română. Eu, însă, nu am reușit să o învăț în viață.”

„Sunt originară din Ucraina dar am trăit toată viața pe teritoriul Moldovei. Pentru scopuri practice, cum ar fi comunicarea și angajarea în câmpul muncii, consider că este important să cunoști limba de stat.”

Manualul este destinat celor care studiază limba română la nivelul A1 şi este structurat în unități tematice care acoperă subiecte din viața cotidiană.

ALEXEI AXAN, doctor în Filologie, coautor al manualului: Începem cu structuri simple, să facem cunoştinţă. După asta vorbim despre cum să învăţăm limba română. Sunt teme simple, care favorizează crearea abilităţilor de comunicare, la acest nivel.

VALENTINA OLARU secretar de stat, Ministerul Educaţiei şi Cercetării: Acest manual, va fi un manual dat în chirie tuturor celor care vor studia nivelul de A1 şi totodată va contribui la o bună instruire a tuturor celor care vor să cunoască limba română.
În curând, un alt lot de 3 mii de manuale va fi donat programului de invătare a limbii române.

JANA TOUZIMSKA, director regional adjunct, People in Need: Această inițiativă face parte dintr-un proiect mai amplu dedicat educației în situații de urgență. Prin oferirea acestor manuale de limbă română, sprijinim atât minoritățile locale, cât și comunitățile de refugiați din Ucraina. Vom distribui cinci mii de manuale, iar la nivelul doi, vor fi disponibile alte trei mii.

Peste 5300 de persoane care s-au înscris în acest an la Programul național de studiere a limbii române au absolvit deja cursurile. Până sfârșitul anului, aproape 10 mii de persoane vor absolvi cursurile.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor