Actualitate

Atenție la aparatele de încălzit! Pompierii au demarat o campanie pentru a preveni incendiile în perioada rece a anului

post-img
Atenție la aparatele de încălzit! Pompierii au demarat o campanie pentru a preveni incendiile în perioada rece a anului

Pompierii din Republica Moldova au început o campanie pentru a preveni incendiile în perioada rece a anului. Ei vor merge pe la casele oamenilor pentru a le reaminti cum să utilizeze corect instalaţiile şi aparatele electrice de încălzit. Primele vizite de informare au fost făcute astăzi la Chişinău.

Pompierii au mers in gospodării din centrul Chişinăului şi le-au explicat locatarilor ce trebuie să respecte atunci când folosesc echipamentele electrice.  

 Multi cetăteni îşi încălzesc locuinţa doar cu aparate electrice, iar sfaturile pompierilor sunt extrem de utile pentru a preveni tragediile.

„– Am şi ventilator, am iată şi o plapumă electrică. O aştern pe pat, încălzesc patul binişor şi mă culc şi e foarte bine, mai apoi o sting şi mă învelesc cu oghealul.  Le pun doar oleacă, o oră sau două, şi le strâng, nu le las mult. 

– Dar le lăsaţi în priză când vă duceţi de acasă? 

– Doamne fereşte! Niciodată nu las aşa, pentru că îmi fac griji”.

Pompierii au avertizat și părinții să-şi supravegheze în permanenţă copiii, îndeosebi când aceştia se află în încăperi încălzite de aparate electrice.

„Niciodată nu am lăsat copiii singuri acasă, întotdeauna este sau bunica, sau soţia, sau eu sunt acasă.  Monitorizăm, verificăm să fie totul ok, prizele să fie în regulă, să nu fie ceva rupt undeva.”

Amplasarea aparatelor electrice de incalzil lângă obiecte ușor inflamabile este interzisa.

ŞTEFAN BOSTAN, şef Secţie Apărare Împotriva Incendiilor, IGSU: „Astăzi am pus accent pe încălzirea locuinţelor de la surse de energie electrică, ar fi aparate de climatitare, cămine, reşouri, suflante…  Să nu fie lăsate fără supraveghere în timp ce sunt conectate la reţeaua de curent electric, să fie folosite în strictă conformitate cu cerinţele producătorului,  să fie reparate de persoane autorizate în caz de defecţiuni.”

Potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, anul trecut, au fost peste 380 de incendii cauzate de încălcarea regulilor de siguranță la utilizarea instalațiilor electrice. Şi in acest an, au fost înregistrate alte 282 de incendii.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor