DE CE EU?

Campania „De ce EU?”: Uniunea Europeană investește în eficientizarea energetică a spitalelor și locuințelor din Republica Moldova

Campania „De ce EU?”: Uniunea Europeană investește în eficientizarea energetică a spitalelor și locuințelor din Republica Moldova

R. Moldova a început un amplu proces de modernizare prin reabilitarea energetică a celor mai mari spitale. Un milion de pacienți și peste 10 mii de lucrători medicali vor beneficia de condiții mai bune de muncă și tratament. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără sprijinul Uniunii Europene care alocă în acest proiect 77 milioane de euro. Tot cu sprijin european, în următorii 3 ani, vor fi reabilitate energetic peste 110 blocuri și 1400 de gospodării individuale. Cum vor ajuta aceste proiecte la sporirea eficienței energetice a R.Moldova vedem în următorul reportaj din campania TVR MOLDOVA "De ce EU?

NATALIA CHICU, jurnalist TVR MOLDOVA: Potrivit datelor peste 70% din clădirile din Republica Moldova, atât rezidențiale, cât și publice, au fost construite până în anul 1990, când standardele de eficiență energetică nu erau o prioritate, respectiv au pierderi mari de căldură. Cifrele arată că, de fapt, clădirile sunt responsabile de circa jumătate din consumul de energie al R.Moldova. Eficientizarea energetică a acestora presupune o creștere a nivelului de confort termic în locuința, o reducere a facturilor cu 30 sau chiar până la 40 la sută și reducea emisiilor de gaze.

Unul dintre cele mai ample proiecte lansate în ultimul an prevede reabilitarea energetică a zece dintre cele mai mari instituții medicale din R. Moldova. Acest lucru va aduce economii anuale de zeci și chiar sute de milioane de lei în bugetul de stat. Spitalul Republican este una dintre instituțiile medicale care vor fi reabilitate energetic, în cadrul proiectului finanțat de UE. Vor fi modernizate sistemele termice și electrice ale spitalului și o parte dintre ascensoare.

DRAGOȘ POLEAC, șef Departament, Spitalul Republican "Timofei Moșneaga": "În cadrul spitalului avem 23 de ascensoare, dintre care 9 sunt necesare a fi renovate, deoarece au fost date în exploatarea în 1977 și pe parcursul anilor uzura a depășit cu mult și sunt greu de întreținut".

 Valoarea lucrărilor este de 17 milioane de euro, adică peste 340 mil. de lei. Eficientizarea energetică a clădirii va reduce semnificativ facturile.

ANDREI UNCUȚA,  director, Spitalul Republican "Timofei Moșneaga": "Cheltuielile noastre lunare pentru energie electrică  se ridică la 1 milion de lei, iar cele termice pe sezon se ridică la 10 milioane. Dacă vorbim de economii de 20% la energie electrică – 200 mii lei pe lună,  ajungem al 2 mil. pe an economii. La energia termică dacă vor 50% economii, vorbim de 5 milioane lei economii".

  O altă instituție medicală care urmează să fie reabilitată energetic este Institutul de Medicină Urgentă. Clădirea are pierderi mari de căldură pentru că sistemul termic este depășit de timp.

TIMUR SÎRBU, șef, serviciul mentenanță, Institutul de Medicină Urgentă: "Spitalul de urgență a achitat anul trecut doar 12 mil lei pentru energia electrică . pe energie termică e și mai mare suma sigur că proiectul acesta e un cadou pentru spital și pacienți. În cadrul proiectului respectiv vor fi modernizate toate punctele termice care vor asigura blocul I, II, și III cu agent termic."

  Vor fi schimbate geamurile, ascensoarele, sistemul de ventilare, iar pe acoperiș vor fi instalate panouri fotovoltaice. În total, la Institutul de Medicină Urgentă vor fi reabilitați 23 mii m2 de clădire cu o investiție de 10 mln euro. În total, până în 2027, în cadrul proiectului de Eficiență Energetică, finanțat de UE, vor fi reabilitatea 10 instituții medicale.


INSTITUȚII MEDICALE CARE VOR FI REBILITATE ENERGETIC CU SPRIJINUL UE:
1. Institutul de Cardiologie
2. Institutul Mamei și Copilului
3. Spitalul Clinic din mun. Bălți
4. Institutul de Medicină Urgentă
5. Institutul Oncologic
6. Spitalul Clinic Republican
7. Institutul de Neurologie și Neurochirurgie
8. Spitalul Clinic de Psihiatrie
9. Centrul Republican de Diagnosticare Medicală
10.  Institutul de Ftiziopneumologie

Bugetul proiectului este de 76,9 mln Euro, dintre care 1,3 mln euro sunt împrumutați de la Banca Europeană de Investiții, 30 de mln euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, 15 mln de euro, împrumut nerambursabil din partea Platformei de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene și 1,4 mln de euro, contribuție din partea Guvernului Republicii Moldova.

RUSLAN SURUGIU, director, UCIPE: "Per total vorbim de circa 200 mii m2. Se prevăd lucrări de izolare termică exterioară, izolare a acoperișului, înlocuirea geamurilor, instalarea sistemelor interioare de încălzire, sistemul de iluminat, reglarea consumului de energie termică și apa caldă, instalare inclusiv a sistemelor de colectare a energiei solare. Toate aceste măsuri ar duce la economii de 50% la agentul termic și 20% partea electrică".

Un alt proiect de reabilitare energetică a 25 de clădiri publice de menire socială va fi implementat cu sprijinul Germaniei și Franței. Valoarea acestuia este de 68 milioane de euro.

RUSLAN SURUGIU, director, UCIPE: "Un nou proiect care va fi lansat anul viitor pentru alte obiecte publice cum sunt spitale, instituții de învățământ superior. Va avea aceeași abordare de a reabilita energetic aceste instituții pentru ca să contribuim la o reducere esențială a bugetelor privind consumul de energie. Respectiv aceste instituții își vor putea folosi bani economisiți pentru alte scopuri".  

În vara acestui an, UE a anunțat un nou grant pentru R. Moldova  în valoare de 9,5 mil de euro pentru a spori reziliența energetică. O parte din acești bani vor ajunge în Fondul pentru Eficiență Energetică pentru sectorului rezidențial.

ION MUNTEANU, director, CNED: "Cel puțin un million de euro va veni pentru sectorul rezidențial individual și alte milioane pentru sectorul multietajat, dar sunt la diferite etape negocierile".

Proiectul de eficiență energetică a fost deja implementat în 4 clădiri rezidențiale din Chișinău.

 "Cu siguranță facturile, iarna asta au fost cu 20% mai mici decât facturile minime decât anii trecuți. Am deconectat serviciile de gaz. Categoric m-am dezis. Acum avem un apartament eficient energetic".

În prezent, sunt în proces se implementare zeci de proiecte finanțate de UE care vin să sporească reziliența energetică a R.Moldova.
Printre acestea: proiectul de infrastructură privind construcția liniei electrice Bălți-Suceava, care va diversifica sursele de alimentare cu energie a R.Moldova. Bugetul este de 77 mln. de Euro. Alte 350 de mil. euro vor fi oferite de UE pentru Proiecte de modernizare a sistemul termoenergetic al municipiului Bălți și optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din mun. Chișinău".


PROIECTE ÎN CURS DE IMPLEMENTARE CU SPRIJINUL UE:


- "Construcția LEA 400 kV Bălți-Suceava"-
Perioada de implementare: 2023 - 2027
Buget: 77 mln euro
Sursa de finanțare: BERD, BEI, grant UE

-"Sistemul termoenergetic al mun. Bălți, SA "CET-Nord"-
Beneficiari: Consumatorii casnici
Perioada de implementare: 2022-2026
Buget: 17 mln Euro.
Sursa de finanțare: BERD, GCF, E5P

-"Optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termic din mun. Chișinău"
Beneficiari: Locuitorii mun. Chișinău
Perioada de implementare: 2025-2031
Buget: 326 mln. euro
Sursa de finanțare: BERD, BEI, plus grant

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor