Actualitate

Fermierii amenință că vor relua protestele

Fermierii amenință că vor relua protestele

Reprezentanţii Asociaţiei Forţa Fermierilor ameninţă că vor relua protestele și au acuzat azi Ministerul Agriculturii de lipsă de transparenţă. Ei cer publicarea unei liste cu toţi cei care au beneficiat de subvenții din partea statului. În caz contrar, ei spun că vor veni cu utilajele agricole la Chişinău.

Reprezentanţii Asociaţiei Forţa Fermierilor susţin că legea de sprijin, votată de Parlament, nu îi scuteşte de penalități. Unii dintre ei au primit notificări de la bancă în care sunt informaţi că, dacă nu îşi plătesc datoriile, li se va pune sechestru pe bunuri.

ALEXANDRU BRÎNZĂ, fermier: Noi nu am cerut nimic ieşit din comun, decât să fie pus pe pauză promulgarea legii şi să fie trimisă înapoi la autori, În Legislativ pentru a  fi modificată. De atunci şi până acum este o pauză şi o liniște mortală. Mai mult, înainte de aplecat Parlamentul în vacanţă a fost constituită o comisie. A trecut aproape trei luni de zile acea comisia nici nu s-a convocat şi nu se mai aude nimic de comisia dată.

DINU TODOS, fermier: La moment avem dejja foarte mulţi fermieri care sunt în faliment, dar avem şi foarte mulţi care au titluri executorii. Adică au fost deja înştiinţaţi că o să le ia casa, masa tehnică şi ce mai au. Facem încă odată apel public către guvernare ca să avem o discuţie productivă şi cu adevărat să lucrăm.

Fermierii amenință că vor relua protestele dacă Ministerul Agriculturii nu va face transparent procesul de acordare a subvenţiilor.

ALEXANDRU BĂDĂRĂU director executiv, Asociaţia "Forţa Fermierilor: Să se ţină de promisiunea de a publica  acel raport unde se vorbeşte despre suma de şapte miliarde de lei subvenţii pentru agricultori 30:24 MUSCA 32:22 Protestele nu au fost anulate ele vor fi respectate acele promisiuni făcute de toţi.  Protestele cu siguranţă vor fi.

Responsabilă de publicarea listei cu fermierii care au beneficiat de subvenţii este Agenţia de Plăţi şi Investiţii în Agricultură. Pe lângă pachetul de sprijin aprobat de Guvern, agricultorilor afectați de seceta vor primi in total 400 de tone de sămânță de grâu.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: Este vorba despre agricultorii care au avut pierderi de 70-80% la cultura grâului de toamnă şi vor primi câte 30 kg de material semincer, dar nu mai mult de 8000 de kg per beneficiar. Cei care au avut pierderi de 81-100% vor primi câte 90 de kg la fiecare hectar. Dacă vorbim de ajutorul pentru agricultori şi de ceel 100 de milioane, astăzi vreau să vă informez că la MAIA au fost depuse 980 de cereri.

Comisia parlamentară creată pentru a identifica soluţii este funcțională și urmează să facă un audit in urma mai multor rapoarte de evaluare întocmite.

 
ALEXANDR TRUBCA ,membru al Comisiei parlamentare:  Principala problemă pe care o au cei din Forţa Fermierilor care sunt cei mai nemulţumiţi în cazul de faţă urma să fie rezolvată prin intervenţiile făcute deja de Guvern şi comisia specială urma să se focuseze  pe alte aspecte care au fost invocate pe parcursul anului 2024 în discuţiile cu fermierii. Vom încerca să facem o şedinţă probabil săptămâna viitoare, vedem dacă sunt colegii în Chişinău şi deja să începem audierea rapoartelor.


Guvernul a alocat deja 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție în agricultură pentru compensarea pierderilor suportate de fermieri. Astăzi, este ultima zi pentru depunerea cererilor. Parlamentul a votat în luna septembrie și legea care prevede scutirea fermierilor de plata ratelor și a datoriilor la bănci pentru următoarele șase luni. De aceste facilități însă vor beneficia doar agricultorii care au peste jumătate din culturi afectate.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter