Actualitate

Patru angajați ai Primăriei Orhei au fost reținuți pentru 72 de ore, în urma perchezițiilor efectuate de CNA

Patru angajați ai Primăriei Orhei au fost reținuți pentru 72 de ore, în urma perchezițiilor efectuate de CNA

Patru angajaţi ai Primăriei Orhei au fost reţinuţi pentru 72 de ore de ofiţerii anticoruptie. Autoritățile au făcut astăzi percheziţii și anchetează fapte de corupție și de încălcare a modului de gestionare a banilor pentru partidele politice si alte fondurilor electorale. Cercetările i-au vizat pe primarul și viceprimarul din Orhei, arhitectul-șef, agenți și consilieri. Primarul Orheiului, Tatiana Cociu, pledează nevinovat.

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Zeci de anchetatori de la Centrul Național Anticorupție au făcut percheziții, aici, la primăria municipiului Orhei. Descinderile au avut loc și în biroul primarului municipiului Orhei, Tatiana Cociu, dar aceasta nu a fost reținută. Acțiunile ofițerilor CNA au început de dimineață și au durat până în jurul orei 15:00.

Potrivit unui comunicat emis de Centrul Naţional Anticorupţie, 18 persoane sunt suspectate într-un dosar penal pentru corupere pasivă și încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau a fondurilor electorale. Anchetatorii au informaţii că suspectii ar fi primit bani în mod ilegal de la o grupare infractionala pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu favorizând o formaţiune politică.

ÎNREGISTRARE AUDIO:

„- Da ei nu dau acum în dolari. Ei doar în lei.
- Asta a fost în luna februarie.
- Aşa, apoi ei nu dau în lei. Ei schimbă, nu ştiu ce fac ei, schimbă şi dau în lei.
- Acum 10 mii de lei trebuie să-ţi dea?
- Nu.
- Da cât? Opt?
- Nu, puţin peste nouă, se vede că după curs.”



Din cele 18 persoane vizate, doar patru angajaţi ai primăriei au fost reţinuți.

„De ce aţi fost reţinută? A găsit ceva ofiţerii CNA la dumneavoastră? De ce sunteţi suspectată?”

În dosarul penal sunt vizaţi primarul și viceprimarul din Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai mulți consilieri raionali. Toate aceste persoane au fost citate la Centrul Naţional Anticorupţie.

TATIANA COCIU, primarul municipiului Orhei: Procurorii şi Centrul Naţional Anticorupţie după ora 10:00. Am aşteptat avocatul. S-au început început percheziţiile în biroul meu. Nu au găsit nimic. Nici în birou, nici în calculatorul personal de serviciu.

- Câţi funcţionari publici din cadurl primăriei au mai fost vizaţi? 

- Nu cunosc, pentru că eu am stat în birou. Nu am ieşit nicăieri. ”

VADIM BANARU, avocat: O cauză penală pornită pe pretinse acţiuni de corupere pasivă, însă din actele procedurale prezentate au fost căutate liste cu persoane, buletine, persoane care au apartenenţă cu Blocul politic Victorie.

Ofiţerii CNA au refuzat să ne spună ce au găsit în birourile persoanelor vizate.

„- Ce aţi ridicat de aici, de la Primăria Orhei?

 - Nu vă putem comunica, luaţi legătura cu reprezentanţii de la serviciul de presă din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie”.

Reprezentanţii CNA nu au oferit alte detalii pentru că ancheta este in desfășurare. Despre percheziţii şi sumele de bani ridicate se vor oferi amănunte in zilele următoare.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor