Social

Organizația Internațională a Muncii lansează un concurs național dedicat educației de mediu și practicilor durabile

post-img
Organizația Internațională a Muncii lansează un concurs național dedicat educației de mediu și practicilor durabile

Organizația Internațională a Muncii anunță lansarea Concursul Național „GreenMinds” pentru a sprijini inițiativele ecologice inovatoare în rândul elevilor din sistemul de învățământ profesional tehnic din R. Moldova. Inițiativa a fost lansată în cadrul atelierului de lucru privind integrarea practicilor sustenabile în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Activitatea este parte a proiectului OIM „Competențe pentru tranziția ecologică și dezvoltarea durabilă”, finanțat de Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și Serviciul de Dezvoltare din Liechtenstein.

ZFR

Concursul invită toți studenții înscriși în instituțiile de învățământ profesional tehnic să participe, fie individual, fie în grupuri, indiferent de vârstă, gen, religie, statut socioeconomic sau capacitate fizică. Scopul competiției este de a susține inițiativele ecologice inovatoare care promovează sustenabilitatea și de a încuraja studenții să integreze practicile verzi în activitățile lor instituționale și sociale, facilitând colaborarea între studenți, autoritățile locale, comunități, ONG-uri și sectorul de afaceri.

Domenii cheie de intervenție:

- Proiecte de ajustare/completare a curriculumului VET cu competențe verzi;

- Proiecte de inițiative de cultură verde;

- Proiecte de dezvoltare a mediului verde în campusurile școlare;

ZFR

- Proiecte de implicare a comunității locale;

- Proiecte de cercetare în educația și practicile verzi.

„Ne bucurăm să colaborăm cu instituțiile de învățământ profesional tehnic din Moldova pentru a dezvolta noi standarde ocupaționale și de calificare, programe de studii și a consolida capacitățile furnizorilor de formare în cadrul proiectului OIM „Competențe pentru tranziția verde și dezvoltarea durabilă”, finanțat de Guvernele Austriei și Liechtenstein. Este esențial să înțelegem competențele necesare tinerilor de astăzi pentru a reuși pe piața muncii de mâine”, a subliniat Alessandra Molz, specialistă în Competențe și Ocupabilitate, Organizația Internațională a Muncii.

Scopul atelierului este de a promova integrarea durabilității în sistemul de învățământ profesional tehnic (ÎPT) din R. Moldova și în comunitate, aliniindu-se astfel la obiectivele de dezvoltare durabilă ale țării și la agenda globală pentru o economie verde. „Dezvoltarea capacităților formatorilor și profesorilor, astfel încât să aibă cunoștințe actualizate despre locurile de muncă verzi și abilități pedagogice moderne, este esențială pentru asigurarea tranziției către economia verde,” a adăugat Chun Hae Kyeung, Organizația Internațională a Muncii Geneva.

„Proiectul Organizației Internaționale a Muncii „Competențe pentru tranziția verde și dezvoltarea durabilă” are drept scop accelerarea tranziției verzi și a dezvoltării durabile a Republicii Moldova prin programe de formare a competențelor pentru tineri, tinere și adulți în sectorul energiei regenerabile din Moldova, promovând o forță de muncă calificată și sporind reziliența economică a țării”, a precizat Vera Chilari, Coordonatoare de proiect, Organzația Internațională a Muncii.

La eveniment au participat reprezentanți ai instituțiilor de învățământ profesional tehnic, Ministerului Educației și Cercetării, Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Energiei, Centrului Național pentru Energie Durabilă, ONG-uri, universități, comitete sectoriale, agenți economici, parteneri sociali și parteneri de dezvoltare.

Detalii despre condițiile de participare vor fi expediate în curând tuturor instituțiilor de învățământ profesional tehnic din R. Moldova.

Organizația Internațională a Muncii lansează un concurs național dedicat educației de mediu și practicilor durabile

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter