Extern

SUA anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 325 de milioane de dolari

post-img
Ucraina și SUA
Sursa foto: TVR

Președintele american, Joe Biden, s-a întâlnit marți cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe care l-a găzduit la Casa Albă, unde a reiterat că alianța rămâne unită în apărarea Ucrainei atât timp cât va fi nevoie, informează Politico Europe citat de caleaeuropeană.ro.

„Am întărit flancul estic al NATO, am spus clar că vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO. O spun din nou: Angajamentul Statelor Unite față de articolul 5 al NATO este unul ferm”, a spus Biden, o referire la prevederea fundamentală a cartei, conform căreia un atac asupra unei națiuni membre este considerat un atac împotriva tuturor.

Întâlnirea, programată inițial pentru luni, dar apoi amânată în urma tratamentului de canal de ultim moment al președintelui, are loc cu aproximativ o lună înainte de summitul anual al NATO, care se desfășoară la Vilnius, în Lituania.

În aparență, aceasta a fost o vizită de rutină pentru a discuta despre problemele legate de războiul în curs de desfășurare din Ucraina, care probabil vor domina reuniunile din iulie.

Înainte de întrevderea cu Biden, Stoltenberg a avut o întâlnire cu secretarul de stat american, Antony Blinken, care a făcut aluzie la un nou pachet ”robust” de ajutor politic și de apărare pentru Ucraina, care va fi dezvăluit la summitul de la Vilnius.

Ulterior, Blinken a anunțat o tranșă de 325 de milioane de dolari, care include mai multe muniții pentru sistemele de rachete pentru artilerie cu mare mobilitate, arme antitanc, vehicule blindate, proiectile de artilerie și alte echipamente. ”Statele Unite colaborează cu peste 50 de națiuni pentru a conduce eforturile pentru ca Ucraina să se apere împotriva agresiunii rusești”, a declarat Blinken într-un comunicat.

Ulterior, după ce s-a alăturat lui Biden în Biroul Oval, Stoltenberg a declarat că forțele ucrainene ”fac progrese” în acțiunile contraofensive recent lansate. ”Cu cât ucrainenii reușesc să elibereze mai mult teren, cu atât vor avea o poziție mai puternică la masa negocierilor”, a spus el.

Stoltenberg a subliniat opinia consecventă și împărtășită în cadrul NATO că războiul de 16 luni al Rusiei este o luptă ”împotriva oamenilor liberi de pretutindeni”, susținând că repercusiunile unei eventuale victorii a Moscovei ar face lumea ”mai periculoasă” prin încurajarea altor țări ”inclusiv a Chinei”.

Alianța, a spus Stoltenberg, va ”conveni să susțină și să intensifice sprijinul pentru Ucraina”, ceea ce include un ”angajament mai puternic de a crește cheltuielile pentru apărare”.

El a evidențiat, de asemenea, contribuția Europei în sprijinirea Kievului și a spus că ”aliații europeni își fac partea lor, cu zeci de miliarde de sprijin militar economic”.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter