Cultură

Sf. Ier. Dionisie Erhan, ocrotitorul Episcopiei Basarabiei de Sud, prăznuit la Cahul

post-img
Sf. Ier. Dionisie Erhan, ocrotitorul Episcopiei Basarabiei de Sud, prăznuit la Cahul

În fiecare an, pe 17 septembrie, este prilej de mare sărbătoare duhovnicească în Eparhia Basarabiei de Sud cu ocazia cinstirii ocrotitorului său - Sfântul Ierarh Dionisie Erhan. A fost una dintre importantele personalități ecleziastice basarabene de la începutul secolului XX care în testamentul său ne-a lăsat scris: “Fraților români, să faceți ca tot ce-i românesc să fie veșnic și nepieritor”.

ZFR

La catedrala din Cahul, care poartă hramul "Sf. Ier. Dionisie și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" şi-au unit inimile în rugăciune PS Veniamin - Episcopul Basarabiei de Sud, PS Lucian-Episcopul Caransebeşului, PS Timotei Sătmăreanul - Arhiereu-vicar al Maramureşului şi Sătmarului, un sobor de preoţi şi credincioşi de pe ambele maluri ale Prutului care s-au bucurat împreună de Liturghie şi de cuvinte de învăţătură. 

PS Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud: “Sf. Ierarh Dionisie s-a remarcat prin dragoste faţă de fraţi, iubire faţă de cei aflaţi în suferinţă şi dragoste pentru slujirea lui Dumnezeu şi a aproapelui. Acest Ierarh încerca să le împlinească pe toate cele cu lipsă. A zidit biserici, mănăstiri, a reparat bisericile care erau în ruină şi a format preoţi.”


 PS Lucian, Episcopul Caransebeşului: “PS Veniamin este un Ierarh neobosit, dinamic, care a relansat această Eparhie şi a dat energie atât preoţilor, cât şi credincioşilor. Vedem că Preasfinţia Sa calcă pe urmele Sfântului Dionisie Erhan, Episcopul Cetăţii Albe-Ismail.”


ZFR

Mai multe detalii despre hramul Catedralei "Sf. Ier. Dionisie și Sfântul Mare Mucenic Dimitrie" din Cahul, vă invităm să urmăriţi duminică, 22 septembrie, ora 08.30 în cadrul emisiunii “În Slujba binelui”. 

Emisiunea „În Slujba binelui” este difuzată la TVR MOLDOVA - duminică, ora 08.30, (reluare, vineri, ora 13.30), la TVR INTERNAȚIONAL - sâmbătă, ora 07:00 şi la TVR CULTURAL - duminică, ora 13:30 (reluare,  luni, ora 02:30). Programul este realizat şi prezentat de jurnalista Tatiana Slivca. 

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter