Extern

Germania pregătește un ajutor de 22 de miliarde de euro pentru Ucraina. Zelenski: Nu este zi în care răul rusesc să nu primească întregul nostru răspuns

post-img
Christian Lindner
Sursa foto: imago images/photothek

Germania încearcă să sprijine militar Ucraina, mai ales cu rachetele Taurus, cerute de Kiev. Promisiunea vine din partea ministrului german de Finante, care a fost în capitala Ucrainei. Ucraina a condamnat atacurile provocatoare ale Rusiei la Marea Neagră. Oficialii de la Kiev au cerut comunităţii internaţionale să ia măsuri după ce navele ruseşti au tras focuri de avertisment asupra unui vas comercial care naviga pe Marea Neagra. Autorităţile ucrainene consideră acest incident o gravă încălcare a dreptului internaţional. Moscova a bombardat, din nou, portul ucrainean Odesa, noaptea trecută. Atacul s-a soldat cu rănirea a cel puţin trei persoane.

 


Portul ucrainean Odesa a fost ținta unor noi atacuri rusești. Rachete și drone au fost lansate de armata rusă spre orașul ucrainean, care a rămas cel mai important port la Marea Neagră. Atacurile au provocat incendii de amploare, în regiunea portului. Rusia și-a intensificat bombardamentele asupra Odesei în ultima lună, după ce Moscova a ieșit din tratatul privind securitatea navelor care transportă cereale din Ucraina.

Gennady Trukhanov, primarul Odesei: Un alt atac terorist în Odesa. Se poate vedea ce a făcut inamicul. Noi, împreună cu DSNS (serviciile de urgenţă) şi toate serviciile comunitare încercăm să reducem pagubele şi să îi calmăm pe oameni.

Rachetele au doistrus un mall, iar trei angajați ai centrului comercial au fost răniți. Locuitorii Odesei sunt revoltați de atacurile la întâmplare ale rușilor.

De asemenea, rachetele rusești au țintit și portul Nikolaev, situat la mică distanță de Odesa.

Bombardamentele au avut loc in ziua in care la Kiev s-a aflat ministrul German de Finanțe. Oficialul german a promis sprijin pentru achiziționarea rachetelor Taurus, cerute de Kiev.

22 de miliarde pentru Ucraina

Christian Lindner, ministrul german de Finanţe: Am activat deja o comandă în valoare de 22 de miliarde de euro, pentru diferite domenii de sprijin pentru Ucraina. 22 de miliarde este o cifră mare. Pentru anii următori, am planificat deja, în planurile bugetare, continuarea sprijinirii Ucrainei.

Pe de altă parte, Președintele Volodimir Zelenski a promis că nici o crimă comisă de ruși nu va rămâne fără răspuns.

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Peste tot, luptătorii noştri le răspund ocupanţilor cu rezistenţă la teroarea lor. Nu este zi în care răul rusesc să nu primescă întregul nostru răspuns. Fiecare ocupant eliminat, fiecare bucată arsă de echipament rusesc, fiecare foc tras spre cartierele lor generale sau depozite, fumul de deasupra Podului Crimeei, toate sunt dovezi că nu vom lăsă nici o crimă rusească fără răspuns.

Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că operațiunea de eliberare a teritoriilor din sud estul țării continuă cu succes. O brigada de asalt ucraineană a reușit să înainteze pe frontul din apropiere de Bahmut și să ocupe tranșeele rușilor. Frontul din Bahmut este cel mai fierbinte loc al confruntărilor dintre ucraineni și ruși. Luptele se dau pentru fiecare metru de teren, iar schimbul de focuri în tranșee este la ordinea zilei. Ca dovadă a durității luptelor, ucrainenii au reușit să elibereze trei kilometri pătrați în decurs de o săptămână.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter