Extern

Zelenski condamnă bombardamentele asupra porturilor ucrainene: Sunt un atac împotriva securității alimentare mondiale

post-img
Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei
Sursa foto: facebook/zelenskiy.official

Bombardamentele ruseşti asupra infrastructurilor portuare ucrainene constituie un atac împotriva „securităţii alimentare mondiale”, a declarat miercuri seară preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, după încă o noapte de atacuri ruseşti cu drone ce au ţintit porturile Ucrainei pe Dunăre, transmite AFP citat de digi24.ro.

„Fiecare atac rusesc împotriva acestor porturi dă o lovitură preţurilor mondiale ale produselor alimentare, stabilităţii sociale şi politice în Africa şi Asia”, a mai spus Zelenski în mesajul său cotidian despre evoluţia războiului cu Rusia, difuzat în fiecare seară pe reţelele de socializare.

Pe de altă parte, el a salutat plecarea primei nave cargou din portul ucrainean Odesa după ce Rusia s-a retras luna trecută din Iniţiativei Mării Negre.

Această iniţiativă permitea exportul cerealelor ucrainene printr-un coridor sigur pe Marea Neagră, dar Moscova a refuzat să o mai prelungească, acuzând că nu a fost respectată componenta înţelegerii ce prevedea înlesnirea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte ruseşti, îngreunate indirect prin efectul sancţiunilor financiare occidentale împotriva Rusiei.

De atunci, Rusia bombardează cu regularitate infrastructurile portuare ucrainene, cu scopul de a împiedica Ucraina să-şi exporte produsele pe cale maritimă. 

Cu toate acestea, „Ucraina tocmai a atins o etapă importantă în restabilirea libertăţii de navigaţie în Marea Neagră”, după ce „prima navă civilă a pornit pe noul culoar umanitar ucrainean”, a indicat Zelenski în mesajul său de miercuri seară.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter