Politic

La împlinirea a 33 de ani de activitate, ușile Parlamentului au fost deschise pentru vizitatori. Cei mai entuziaști au fost elevii

video

Parlamentul Republicii Moldova a împlinit 33 de ani de activitate, timp în care au avut loc aproape 2 mii de şedinţe şi s-au aprobat peste 12 mii de acte normative. Astăzi, însă, Parlamentul a avut o altă activitate. Şi-a deschis larg uşile pentru evenimente aniversare. Cei mai curioşi vizitatori au fost elevii. Ei au fost fascinaţi de sala de plen şi au recunoscut că şi-ar dori să devină deputaţi şi să voteze legi.

floare carpet

Aşezaţi în fotoliile parlamentarilor, elevii veniti in vizită s-au gândit ce legi ar vota ei dacă ar fi deputaţi.

DOINA GHERMAN vicepreşedintele Parlamentului: „Foarte entuziasmați, inspirați! Aceasta este viitorul ţării noastre. Viitorii aleşi locali care vor pune umărul la agenda de integrare europeană”.

Vizitatori au putut admira la Parlament și expoziţia de caricatură semnată de pictorul Alexandru Plăcintă.

ALEXANDRU PLĂCINTĂ pictor: „Sunt personalități marcante în domeniile lor, mai bune sau mai rele, doar că m-au marcat in ultimii ani.  Caricatura lui Navalinyi şi a lui Putin”.

În scuarul Parlamentului au fost expuse şi 2 mașinile de epocă cu care se deplasau foștii demnitari de stat.

Forul legislativ poartă numele de Parlament din 23 mai 1991. Atunci, conform deciziei Sovietului Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti de legislatura a XII-a, constituit în urma primelor alegeri democratice, republica unională RSSM se transformă în Republica Moldova, iar Sovietul Suprem devine primul Parlament al Republicii Moldova.

MIHAI DRUŢĂ deputat în primul Parlament, deputat PAS: „Printre cele mai importante decizii luate de primul parlament aş numi: Declarația de Suveranitate din 23 iunie 1990. Apoi a urmat hotărâre de boicotare a referendumului gorbaciovist din înnoire a Uniunii Sovietice. 04,38 04,57 A urmat Declarația de Independență din 1991 care este documentul de temelie a tânărului nostru stat”.

La Parlament sunt expuse si fotografii de arhivă care prezintă clădirea legislativului, începând cu anul 1973, când a fost proiectat edificiul.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter