Politic

Președintele Comunității WatchDog Valeriu Pașa: „Tema noastră pentru acasă este referendumul și alegerile parlamentare”

post-img
Președintele Comunității WatchDog Valeriu Pașa: „Tema noastră pentru acasă este referendumul și alegerile parlamentare”

„De aici încolo deciziile istorice se pun pe pauză și începe munca instituțiilor. În schimb avem tema noastră pe acasă, mă refer la referendumul din 20 octombrie privind aderarea la UE și alegerile parlamentare de anul viitor, ” a declarat președintele Comunității WatchDog, Valeriu Pașa în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova, în contextul în care mâine va avea loc prima Conferință Interguvernamentală R. Moldova - UE, care fixează începerea negocierilor de aderare.

ZFR

Expertul în integrare europeană Robert Lupițu de la București, a menționat că dacă R. Moldova și Ucraina își fac foarte bine temele, procesul de aderare la UE se va putea mișca într-un ritm foarte bun. 

„Din perspectiva UE nu numai că este un pas firesc, este un pas necesar pentru a menține vie acea abordare, faptul că UE își întoarce puternic privirea și atenția față de extinderea sa, față de procesul de integrare europeană, un proces despre care liderii europeni l-au definit a fi o investiție într-o Europă geostrategică și geopolitică, așa că UE se ține de cuvânt cu intențiile și cu obiectivele sale. E foarte important pentru UE că a reușit să deblocheze acest proces care oricum s-a desfășurat cu o viteză destul de bună. Pentru R. Moldova este un moment foarte important, pentru că vine această conferință interguvernamentală într-un an complicat și complex pentru R. Moldova, cu alegerile prezidențiale, cu un referendum privind integrarea europeană și susținerea cetățenească pentru integrarea europeană. Și mai arată un lucru: faptul că dacă R. Moldova și Ucraina își fac foarte bine temele acest proces, chiar dacă este unul lung, se poate mișca într-un ritm foarte bun.”

Totodată, vicepreşedintele Partidului Schimbării, Sergiu Tofilat a subliniat că tot acest efort pentru aderarea R. Moldova la UE, este pentru a îmbunătăți viața cetățenilor. 

„Urmează un lucru destul de amplu. Dacă se modifică legislația pe un anumit domeniu, ministerul de ramură trebuie să explice cetățenilor care este problema și de ce noi vrem să o modificăm și unde vrem să ajungem, pentru că până la urmă tot acest efort este pentru a îmbunătăți viața cetățenilor. ”

Emisiunea integrală poate fi vizionată în continuare: 

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter