Justiție

De la începutul sezonului estival, în Republica Moldova s-au înregistrat 123 furturi din locuinţe, iar 55 au fost descoperite

De la începutul sezonului estival, în Republica Moldova s-au înregistrat 123 furturi din locuinţe, iar 55 au fost descoperite

Perioada vacanţelor este preferata hoţilor de locuinţe, când se dau cele mai multe spargeri. Potrivit poliţiei, de la începutul verii s-au înregistrat peste 120 de astfel de infracţiuni, mai puţine decât în perioada similară a anului trecut. Chiar şi aşa, oamenii legii atenţionează proprietarii ca atunci când pleacă în concedii să ia o serie de măsuri precauţie astfel încât să nu le dea de bănuit răufăcătorilor ca nu e nimeni acasă.

De la începutul sezonului estival, în Republica Moldova s-au înregistrat 123 furturi din locuinţe, iar 55 au fost descoperite.


DIANA FETCO, șefa Secției Comunicare și Protocol, IGP: „ Pe an ce trece se atestă o descreştere la acest fenomen şi ne bucură faptul că cetăţenii noştri au devenit mult mai conştienţi în ceea ce înseamnă securizarea locuinţelor şi informarea. Este evident că în ţară prevalează din casele la sol. În Chişinău, bineînţeles, din apartamente.”


Pentru a ţine departe de casele lor musafirii nepoftiţi, unii cetăţeni apelează la serviciille companiilor de securitate şi pază.

Această companie oferă servicii de securitate şi pază pentru peste opt mii de proprietari de locuinţe. Angajaţii firmei susţin că, în lunile de vară, au zilnic câte 500 solicitări de intervenţie, însă doar jumătate adeveresc. Numărul s-ar putea tripla în luna august.


SERGIU COJOCARI, director marketing, companie de pază: „La noi sunt sute de solicitări pe toată Republica, pentru că noi prestăm servicii de securitate în Chişinău, suburbii şi în alte 24 de raioane. Şi pe perioada de vară, mai ales când sunt sărbători practic se dublează solicitările, intervenţiile. Predomină mai mult casele particulare, dar deja şi proprietarii de apartamente solicită servicii de securitate tot mai des.”


Poliţiştii au câteva recomandări care ne vor ajuta să ţinem cât mai departe de casele noastre hoţii de locuinţe.


DIANA FETCO, șefa Secției Comunicare și Protocol, IGP: „Prima mea recomandare ar fi să nu anunţaţi pe reţelele de socializare unde plecaţi şi când plecaţi, pentru că este o invitaţie deschisă pentru infractori. Un aspect al hoţilor de locuinţe este cel că mai întâi verifică căsuţele poştale. Dacă văd că o perioadă de timp facturile nu au fost strânse, deci este de la sine că proprietarul lipseşte de mai mult timp de acasă. Vecinii să ne strângă facturile. Atunci când ne sună la interfon să nu răspundem şi să dăm accesul la persoane necunoscute.”


Anul trecut, în perioada mai-august, în Republica Moldova au fost înregistrate aproape 400 de furturi din locuinţe.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter