Programul național SMART Moldova promite să conecteze ştiinţa și inovația cu economia reală. Autoritățile anunță lansarea unor fonduri dedicate celor patru domenii strategice - de la agricultură la inteligența artificială. Startul finanțărilor va fi dat la toamnă.
Programul național "SMART Moldova" va crea o punte între cercetare și mediul de afaceri, concentrându-se pe patru domenii prioritare: agricultura, tehnologia informației și comunicațiilor, energia și biomedicina. Ministrul Educației, Dan Perciun, a anunțat că aceste domenii vor beneficia de finanțare prioritară în cadrul proiectelor vocațional-tehnice. Este vorba despre un buget de 56 de milioane de euro, bani ce provin din Planul de Creștere Economică.
DAN PERCIUN, ministrul Educației și Cercetării: Noi urmează în luna septembrie să avem un prim apel pe proiecte smart. Până acum noi am integrat domeniile acestea în celelalte apeluri pe care le-a avut ANCD-ul, fie că e vorba de voucherele inovaționale, fie că e vorba de transferul tehnologic, fie că e vorba de proiectele de excelență. În același timp o să avem un apel dedicat doar acestora de 5 milioane de lei începând cu luna septembrie.
Reprezentantul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene, Manuel Palazuelos Martinez, a explicat că specializarea inteligentă presupune analiza atentă a potențialului teritorial pentru a identifica domeniile cu cel mai mare impact economic.
MANUEL PALAZUELOS MARTINEZ, reprezentantul Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene: Scopul nostru este să aducem inovații și cercetare care să fie adusă la cel mai înlat nivel și să avem anumite rezultate. Eu cred că inovația și cercetarea trebuie să genereze niște rezultate și aceasta este posibilitatea de a ne duce spre niște rezultate. Și aceste rezultate reale, vor fi rezultate de a utiliza inovațiile și a consolida locurile de muncă și să creem o bunăstare pentru fiecare țară.
De asemenea, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării a lansat un fond pentru start-upuri și pregăteşte unul separat, dedicat inovațiilor în cadrul Moldova Innovation Technology Park.
MICHELLE ILIEV, secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării: Urmează un fond separate de inovații în cadrul Moldova Innovation Technology Park, care este acum în avizare, care vizează în mare parte produsele guvernamentale, dar tot odată și accent pe inteligența artificială, cu un accent foarte mare pe cerctare. Noi trebuie să înțelegem ca țara, că daca noi nu o să ne învățăm să facem cercetare calitativă și aplicată, atunci noi degeaba investim toți acești bani.
Programul "SMART Moldova" este finanțat din bugetul de stat, cu sprijinul Comisiei Europene și al Băncii Mondiale.