Veteranii Războiului de pe Nistru cer statului măsuri urgente pentru apărarea securității naționale. Într-un context regional tot mai instabil și cu amenințări tot mai agresive, aceștia au adoptat o declarație publică, într-un cadru solemn, prin care solicită autorităților să combată dezinformarea, să denunțe acțiunile forțelor pro-ruse și să protejeze democrația. Ei și-au reafirmat și sprijinul pentru parcursul european al Republicii Moldova.
Evenimentul solemn a început în faţa monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt. DrapelELE R Moldova și cel al UE au fost arborate ca simbolURI alE unității și demnității. Veteranii au ţinut un moment de reculegere pentru eroii căzuți în conflictul de pe Nistru.
CONSTANTIN COVGRIG președinte, Mișcarea ,,Forța Veteranilor de Război pentru Neam și Țară": Ne-am adunat aici ca să fim ferm convinşi că vom avea o continuitate a celor începute şi această continuitate poate fi realizată doar având pace în ţară. Şi toate acestea majoritatea din noi, din societate mai ales veteran cred că le putem realiza doar în familia europeană.
Evenimentul a reunit veterani, văduve de război și familii ale eroilor căzuți.
MARIA LUPAŞCU, soţia eroului Filip Lupașcu: Eram la vârsta de 25 de ani când am rămas singură, cu doi copii mici, fără ajutor , fără sprijin, dar am mers înainte şi am făcut tot posibilul ca copii să nu sufere şi să nu ştie despre aceste orori acre au fost atunci. Ne dorim ca ca şi noi în ţară să trăim la fel ca în Europa. Totul depinde de noi toţi, să fim uniţi ca să susţinem acest parcurs European.
Prezent la eveniment a fost şi fiul lui Ion Mocanu, unul dintre eroii care au luptat in cele mai grele lupte.
NICOLAE MOCANU fiul eroului Ion Mocanu: Ceea ce vă rog eu şi ceea ce vreau şi eu să duc mai departe, lupta pe care a început-o tatăl meu în 1992 este să luptăm cu răul până când vom izbuti. Să îmbrăţişăm valorile care ne ocrotesc drepturile şi ne apără. Să fim conştienţi şi să ne apărăm democraţia la noi acasă.
Prin declarația adoptată la eveniment, veteranii cer statului să solicite printr-un demers diplomatic retragerea necondiţionată a trupelor din regiunea transnistreană, să prevină încercările de subminare a statului, să coopereze cu partenerii internaţionali şi să denunţe acordul moldo rus din 1992.
VICTOR CATAN copreședintele, Comisia unificată de control: Luând în vedere pericolele pentru sistemul de ordine şi securitate publică, în contextul evoluţiei regionale, adresăm acest apel public într-un moment crucial în care forţele imperial din Kremlin şi unele formaţiuni politice pro ruse au declanşat un periculos război hibrid împotrivi Consituţiei naţionale a Republicii Moldova.
Declarația a fost înmânată președintelui Parlamentului, Igor Grosu.
IGOR GROSU preşedintele Parlamentului: Toate încercările de a clătina R. Moldova, de a semăn discordie şi minciuni trebuiesc şi noi o să le oprim. Vocea d-voastră şi instituţiile o să îşi dacă treaba, dar vocea d-voastră în fiecare sat este foarte importantă.
ALEXANDRU ANDRONIC veteran: Când vine glontele e orb, el nu caută şi face diferenţa că susţin politica pro-rusă sau de aderare la UE. Treziţi-vă oameni buni pentru că viaţa e una. Treziți-vă nu vă daţi la provocări, nu vă vindeţi pentru 400, 500 de lei.
Pe 2 martie 1992, la mai puțin de un an de la proclamarea Independenței Republicii Moldova, a izbucnit Războiul de pe Nistru. 30 de mii de compatrioți au apărat atunci independența în fața grupărilor separatiste din stânga Nistrului, susținute de Rusia. Datele oficiale arată că 321 de eroi și-au pierdut viața, iar aproape o mie de persoane au fost rănite.