Un nou incident de violentă în rândul tinerilor pune pe jar autoritățile. Ministerul Educaţiei şi Cercetării s-a autosesizat după ce o adolescentă a fost agresată şi umilită de o altă fată în timp ce colegii lor filmau fără a interveni. Mai mult de atât, pe filmare se aud și mesajele de încurajare. Poliţia a început o anchetă.
Acesta este doar un fragment din filmulețul scandalos, în care o copilă este hărțuită fizic și moral de o altă tânără. Incidentul a avut loc seara, acum două zile. Din imagini se vede cum fata este forțată să stea în genunchi și este înjurată, în timp ce alți elevi râd și filmează scena, fără să intervină. Filmulețul a fost pe larg distribuit pe rețelele de socializare, iar unii părinți au scris că fata care a agresat cealaltă minoră nu ar fi la prima abatere de acest gen, lucru negat de administrația instituției.
DORIN POPA, director de liceu: Fata mai mare este cu doi ani mai mare decât eleva noastră. Până acum au fost înregistrate acţiuni de violenţă? – Nu,ce ţine de fetiţa nemijlocit, cel puţin să apară în spaţiul public nu a fost.
Directorul Liceului unde a avut loc incidentul a refuzat să vorbească cu echipa noastră de filmare.
Psihologii susţin că bullingul este o acţiune de violenţă planificată, iar formele devin tot mai agresive. Astfel de acţiuni lasă urme care se transformă în depresie, anxietate, retragere socială sau chiar gânduri de autovătămare.
PARASCOVIA TOPADA-COROI, psiholog: Ceea ce observ ca schimbare în dinamică este că implică mai multă agresivitate şi cu regret implică mai multă conotaţie sexuală.Ce-a de-a doua observaţie este că a trecut foarte mult şi în mediul online. Diferenta de putere poate fi diferită, poate fi de statut, poate fi de mai mulţi, poate fi de capacitate intelectuală, poate fi de capacitate fizică, e mai puternic fizic.Ţinta s-ar putea fi avut mai multe evenimente abuzive şi are o încredere scăzută în sine, iar iniţiatorul din contra să aibă încredere destul de ridicată.
Totodată, distribuirea masivă a imaginilor cu impact emoţional nu face altceva decât să afecteze şi mai mult starea emoțională a fetei umilite.
LILIA MAXIMENCO, psiholog Centrul Psiho- Sociopedagogic: Fata a fost dublu supusă violenţei atât în rândul tinerilor care au umilit, jignit şi au încurajat aceste comportamente, plus la toate a fost viralizat acest video. În ochii privitorilor ea poate fi identificată, recunoscută respectiv poate fi retraumatizată ulterior. Ministerul Educaţiei şi Cercetării s-a autosesizat şi condamnă ferm orice formă de violență sau comportament umilitor în mediul școlar. Direcţia Generală Educaţiei, Tineret şi Sport a iniţiat o anchetă.
TATIANA LUNGU, director adjunct Centrul Republican de Asistenţă Psihopedagogică: A fost deja realizată o şedinţă cu managerii instituţiilor de învăţământ, urmează să implementăm un plan de acţiuni care să vizeze măsuri de psiho educaţie şi consiliere psihologică pentru toţi copii implicaţi, inclusiv copilul victimă ţinta acţiunilor de violenţă, iniţiatorul acşiunilor precum şi martorii activi şi pasivi.
Potrivit Ministerului Educaţiei, în semetrul doi al anului de studii 2024-2025 au fost înregistrate aproape 4000 de cazuri suspecte de abuz, bulling, neglijare şi exploatare. Mai mult, studiul "Bullying-ul în rândul adolescenților din Republica Moldova", realizat de UNICEF Moldova arată că peste 86% din numărul total de elevi ai claselor 6-12 sunt afectați de bullying.