Încă şase servicii publice ale Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor au fost digitalizate pentru persoanele fizice şi cele juridice. Serviciile lansate astăzi acoperă domenii precum siguranţa alimentelor, apicultură, control semincer şi transportul animalelor de companie.
Cele şase servicii digitalizate, lansate astăzi sunt:
Certificatul de sănătate pentru produse alimentare,
Certificatul de rasă al mătcii de albine,
Certificatul de calitate al semințelor (buletinul de analiză),
Certificatul de valoare biologică,
Certificatul de calitate la exportul materialului de înmulțire și al celui săditor, Certificatul pentru circulația necomercială a animalelor de companie.
Digitalizarea serviciilor înseamnă economie de timp, bani şi hârtii.
ION MAXIM, director executiv, Asociaţia Naţională a Apicultorilor din Republica Moldova: Ca să obţii un certificat de rasă a unei regine era nevoie ca să faci o cerere. Inspectorul ANSA trebuia să iasă în teritoriu să vină să verifice, după care să completeze certificatele. Ceea ce necesita foarte mult timp pentru a îndeplini toate formalităţile acestea. Acum, având semnătura electronică şi având acest serviciu în format electronic va fi cu mult mai uşor decât scrierea manuală.
VICTOR VUTCĂRĂU, director, Asociația Pepinieriștilor Viticoli din Republica Moldova: La procesarea de aşa gen de documente, cineva din oficiu trebuia să plece pe minimum o jumătate de zi să depună. Erau careva carenţe la acte, trebuia să revină şi cred că aceste servicii vor uşura cu mult munca noastră.
Prin cele şase servicii lansate astăzi se pot elibera aproape 20 mii de certificate eliberate anual.
RADU MUSTEAŢA, director, Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor: Dacă în anul 2021 aveam abia trei servicii digitalizate, astăzi, ANSA are digitalizate 15 servicii. Prin digitalizarea acestor servicii, noi ca ANSA am dat prioritate în special celor documente care au ca pondere numărul mai mare. Doar certificatul fito sanitar care este acum digitalizat la export, noi emitem anual peste 30 de mii.
NICOLETA COLOMEEŢ, director, Agenţia de Guvernare Electronică: Este un nou succes, este o colaborare frumoasă între AGE şi ANSA şi ne aduce mai aproape de obiectivul nostru de a avea 75% de servicii destinate mediului de afaceri, complet digitale până la final de an. Este angajamentul pe care Republica Moldova şi l-a asumat şi în faţa UE.
Serviciile pot fi solicitate direct din aplicația EVO sau de pe servicii.gov.md de persoanele fizice sau juridice care au semnătură electronică.