Află cu TVR Moldova cele mai importante evenimente care au avut loc joi, 17 iulie.
Ce riscă Ion Bulgac pentru distribuirea imaginilor cu eleva umilită și atacul asupra PAS Youth?
Un caz de agresiune dintre niște adolescente a stârnit recent revoltă în spațiul public după ce pe rețelele de socializare au apărut imagini video în care mai mulți elevi au umilit o colegă. Unul dintre cei care au distribuit imaginile video a fost Ion Bulgac, consilier al primarului municipiului Chișinău, Ion Ceban. În contextul imaginilor, consilierul primarului Ceban a atacat organizația de tineret a PAS. Contactat de TVR Moldova, Ion Bulgac a precizat că nu a făcut gestul în scop electoral, ci pentru a aduce cazul în atenția opiniei publice. El a acuzat Ministerul Educației și Cercetării că a știut despre acest caz, dar nu a întreprins nicio acțiune pentru a elucida situația și a proteja victima. De cealaltă parte, Ministerul Educației și Cercetării a refuzat să comenteze acuzațiile lui Ion Bulgac, precizând că a avut deja o reacție publică pe marginea acestui caz.
„Legături complicate” cu Rusia. Noi explicații privind interdicția lui Ceban de a intra în România
Interdicția aplicată de România privind accesul pe teritoriul țării a primarului de Chișinău Ion Ceban se bazează pe existența unor „legături complicate” și documentate de multă vreme ale primarului cu reprezentanți ai Federației Ruse, a declarant joi, 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, în cadrul unui interviu pentru RFI. Întrebată despre argumentele ce au stat la baza sancțiunilor aplicate primarului municipiului Chișinău, lider al partidului MAN, Ion Ceban, ministra Oana Țoiu a răspuns că decizia are la bază „rațiuni care țin de siguranța națională”. „În cazul domnului Ceban, (...) există de multă vreme documentate legături complicate ale dumnealui cu reprezentanţi ai Federaţiei Ruse. Pentru România este extrem de important ca acest tip de influenţă să fie limitată pe teritoriul nostru”, a spus ministra Oana Țoiu.
Interlopul Nicu Patron și 12 ortaci de-ai săi, condamnați în Franța, pentru racketing
Autoritățile franceze au condamnat 13 membri ai grupării criminale „Patron”, inclusiv pe liderul Ion Gușan, alias Nicu Patron, pentru spălare de bani, contrafacerea țigărilor în UE, estorcări, racketing etc. Ion Gușan a devenit cunoscut în spațiul public după ce a fost acuzat de organizarea asasinării controversatului om de afaceri rus Gherman Gorbunțov. Gruparea „Patron” funcționează pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv regiunea transnistreană, România, Bulgaria, Serbia și sudul Ucrainei. Capul grupării Ion Gușan a fost condamnat, în absență, la zece ani de închisoare, cu amendă de 300.000 de euro. Ceilalți membri ai organizației criminale originari din raioanele Briceni, Criuleni, Ialoveni și Strășeni au fost obligați să achite amenzi pe lângă pedeapsa de bază. De exemplu, cel responsabil de supravegherea activităților criminale a fost condamnat la nouă ani de închisoare și obligat să plătească o amendă de 200.000 de euro.
Ministerul Educației a lansat achizițiile pentru dotarea cantinelor școlare din Chișinău
Ministerul Educației și Cercetării a anunțat lansarea achizițiilor pentru dotarea cantinelor școlare din municipiul Chișinău, iar livrarea echipamentelor și mobilierului ar putea fi făcută începând cu noiembrie, după semnarea contractelor. Anunțul este făcut după ce ministerul a preluat responsabilitatea organizării acestor achiziții, în contextul în care municipiul Chișinău încă nu are un buget aprobat. „Dacă nu pierdeam trei luni așteptând ca Primăria să-și facă treaba, totul ar fi fost gata în septembrie, la început de an școlar”, scrie Dan Perciun pe pagina sa de Facebook. În iunie, Executivul a intervenit și a retras banii alocați municipiului Chișinău pentru dotarea cantinelor școlare, în contextul în care municipiul nu are un buget aprobat și nu poate valorifica acești bani.
„Crăpături vizibile”. PAS îl acuză pe Ion Ceban de fapte opace în cazul podului de pe Ismail
Miercuri, 16 iulie, pe rețelele de socializare au fost publicate imagini video cu momentul în care un fragment de beton s-a desprins din podul de pe strada Ismail din Chişinău și a căzut pe carosabil, la doar câțiva metri de o mașină ce se afla în trafic. Incidentul demonstrează că acest pod reprezintă un pericol pentru viețile chișinăuienilor, iar problema este ignorată de Primăria Chișinău, spun reprezentanții fracțiunii PAS din Consiliul Municipal Chișinău. Într-o reacție publică, Primăria Chișinău se apără și susţine că podul se află în proces de expertizare tehnică pentru a putea începe lucrări de reparație. Autoritățile spun că, în prezent, desfășoară lucrări de conservare și mentenanță pentru securizarea structurii. Totuși consilierul PAS declară că, conform contractului, proiectanții trebuiau să prezinte acest proiect final până la finele anului 2024, adică mai bine de jumătate de an în urmă.