Vremea caniculară poate avea efecte negative asupra sănătăţii noastre. Mai ales, dacă nu suntem atenţi la alimentele pe care le consumăm şi la modul în care ne hidratăm, ne avertizează medicii. Deşi simţim nevoia să bem băuturi foarte reci, efectul pe termen lung ar putea fi dăunător pentru organism.
Fructele şi legumele de sezon au devenit alimentele preferate atunci când temperaturile ating valori de peste 30 de grade Celsius.
„Mai multe fructe şi mai multe legume... Şi mai multă apă potabilă, altceva nu”
„Apă, cât mai multă apă şi atât... Salată, din toate legumele şi fructele pe care le avem.”
„Mânânc în cea mai mare parte fructe, legume şi mai puţină carne. Şi beau ice latte şi multă apă pentru că este esenţială pentru sănătatea noastră... Nu sunt de părere că trebuie să renunţăm la grăsime pentru că ea este benefică pentru organismul nostru, dar am micşorat cantitatea.”
„Fructele şi legumele, mai puţin mâncarea grasă, mai mult peşte şi salate, cam asta.”
Specialiştii ne recomandă alimentele bogate în vitamine şi evitarea mâncărurile grele şi bogate în grăsimi. De asemenea, în zilele călduroase ar fi bine să suplimentăm aportul de lichide chiar şi cu 30% faţă de alte perioade ale anului.
LIDIA CRACEA, medic specialist: Trebuie să consumăm produse alimentare bogate în apă, aşa ca fructele şi legumele de sezon, cum ar fi pepenele verde, pepenele galben, castraveţii, roşiile, dovlecelul, piersicile, la fel. Pe lângă faptul că vom beneficia de apa pe care o conţin şi vom avea un nivel optim de apă în organism, vom fi hidrataţi şi vom beneficia şi de vitaminele şi mineralele pe care le conţin acestea.
OLGA CARA, medic nutriţionist: Organismul nostru într-adevăr are o nevoie mai mare, atât de lichide, cât şi de fibre, şi nu în ultimul rând de minerale calitative, de vitamine în această perioadă caniculară pentru că metabolismul nostru cumva de la sine încetineşte şi are nevoie de o abordare personalizată... Putem avea nişte opţiuni sănătoase, fie apă cu lămâie, cu castravete, acele infuzii sănătoase sau nişte infuzii de plante, pomuşoare, fructe.
În zilele caniculare, trebuie să reducem caloriile și să consumăm mai multe alimente nutritive, care hrănesc organismul. Un grătar de pește sau pui, iaurt sau ouă, sunt variante care se digeră mai ușor.
LIDIA CRACEA, medic specialist: Dulciurile în exces, toate produsele ultraprocesate, cum sunt pizza, îngheţata, covrigii, bomboanele, torturile, băuturile carbogazoase, toate acestea fac parte din ultraprocesate, ceea ce arată că acolo nu mai sunt vitamine şi minerale, dar sunt aditivi alimentari, sare, zahăr şi grăsimi, ceea ce ne provoacă să le consumăm în exces şi să nu mai fim atenţi la cantitatea necesară pe care trebuie să o consumăm zilnic.
Vremea caniculară va reveni în Republica Moldova la finalul acestei săptămâni, când se aşteaptă temperaturi de peste 32 de grade Celsius.
REPORTER: SORINA GOLOVATIUC
Imagine: Iurie Rusu şi Vadim Verbnîi