Social

În perioada de vara, reparațiile locuințelor au crescut de două ori

În perioada de vara, reparațiile locuințelor au crescut de două ori

Vara nu e doar despre concedii şi odihnă, ci e și sezonul reparațiilor în locuințe. Muncitorii au cu până la 50 la sută mai multe solicitări comparativ cu alte perioade ale anului. Dacă unii oameni se limitează doar la reparații curente și superficiale, alții se avântă în lucrări complexe.

ZFR

Reparaţia la cheie a unui apartament cu două camere costă, cel puţin, 300 mii de lei. Aici intră materialele de construcţie şi munca. E un preţ cu peste 30 la sută mai mare faţă de anul trecut, ne spune directorul unei firme de reparaţii şi construcţii din Chişinău.


MIHAIL ŞTIRBU, director, firmă de reparaţii şi construcţii: „Bugetul începe de la 300 mii de lei şi în sus. Totul depinde de ce fel de reparaţie vrea omul. Asta pentru un apartament să zicem de 50 de metri pătraţi. Vorbim de un preţ care abia începe aici, fiindcă serviciile au un preţ iar materialele au un alt preţ. Noi oferim un an de zile la lucrări şi oferim doar la lucrările de electricitate, de apeduct, dacă nu o să se strice o priză, nu o să curgă un robinet.”


Preţul creşte în cazul în care şi lucrările sunt mai complexe.

ZFR


MARIANA GÎSCĂ, tencuitor: „Acum suntem în proces de vopsit. Pregătim pentru vopsit cu aparatul şi încleiem scociul. – E migălos lucrul? – Foarte, foarte migălos. Vedeţi singură că nu putem să vârâm mâinile şi ne chinuim ca să fie bine.”


OLESEA MOCANU, tencuitor: „Lucru este foarte încărcat din punct de vedere că toţi stăpânii vor ceva frumos, vor ceva deosebit, cum se spune: "Ca la mine la nimeni". ” Sunt solicitate şi reparaţiile cosmetice.


MIHAIL ŞTIRBU, director, firmă de reparaţii şi construcţii: „Cel mai solicitat lucru la noi în oraş, dar chiajr şi în Republică, eu cred că sunt băile. Cel puţin în ultima perioadă oamenii pun accent, pe camera de baie şi acolo se investeşte cel mai mulţi bani.”


Mulţi oameni spun că sunt nevoiţi să strângă cureaua în timpul anului, pentru a aduna bani de reparaţie. Alţii se împrumută.


Potrivit specialiştilor, vara nu sunt recomandate lucrările de exterior, deoarece temperaturile sunt prea ridicate. Cele mai potrivite anotimpuri sunt primavara şi toamna.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter