Actualitate

Fermierii au avut astăzi o întrevedere cu Maia Sandu. Președinta: Voi discuta cu Parlamentul și Guvernul pentru a deschide o comunicare nouă

Fermierii au avut astăzi o întrevedere cu Maia Sandu. Președinta: Voi discuta cu Parlamentul și Guvernul pentru a deschide o comunicare nouă

Reprezentanții asociațiilor de fermieri au avut astăzi o întrevedere cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și au discutat despre pagubele produse de seceta din acest an. După două ore de discuţii, președintele a propus câteva soluţii. Fermierii speră ca acestea să fie puse în aplicare, în caz contrar, amenință că vor relua protestele.

ZFR

La întrevedere au participat reprezentanţi ai Asociaţiei "Forţa Fermierilor", agricultori și furnizorii. Ei au propus modificarea de urgenţă a legii cu privire la seceta din 2024, demisia ministrului Agriculturii şi transparentizarea actelor şi acţiunilor privind susţinerea sectorului agricol. După discuții, Președinția a transmis un comunicat.


MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova:

"-E nevoie să identificăm un instrument clar prin care să protejăm fermierii de penalitățile exagerate și silite.
-Voi discuta cu Parlamentul și Guvernul pentru a deschide o comunicare nouă cu fermierii ca, prin dialog, să se identifice soluții de comun acord, ținând cont de solicitările sectorului cerealier, ale furnizorilor de inputuri, dar și de capacitățile bugetare ale statului.
-Voi îndemna ministerul să transparentizeze subvențiile acordate prin publicarea unei liste complete a tuturor celor care au beneficiat de subvenții din partea statului."

Fermierii aşteaptă acţiuni şi măsuri concrete în perioada următoare. Ei nu au fost prea mulțumiți după discuția cu președintele.

ALEXANDRU BĂDĂRĂU, director Asociaţia "Forţa Fermierilor": Aceste propuneri şi soluţii înaintate de doamna preşedintă, aşteptăm să se materializeze în discuţii cu Parlamentul, discuţii cu furnizorii.  Este nevoie de măsuri mult mai consistente, adică mai radicale pentru a soluţiona criza aceasta.

GHEROGHE JURCANU, fermier din Cahul: Sunt din raionul Cahul, dar nu ştiu ce să le spun celor de acolo. Iată să întrebe băieţii, până la urmă ce am rezolvat...Nimic, practic. Avem 90% din agricultorii din sud care falimentează anul acesta şi nu înţeleg pe cine o să încălzească treaba asta.

Pe 13 septembrie, Parlamentul Republicii Moldova a votat un proiect cu privire la sprijinul acordat fermierilor afectaţi de secetă. Mai mulţi agricultori cer ca proiectul să fie revizuit şi consultat cu toate părţile implicate. Fermierii au organizat proteste, dar acum le-au suspendat până pe 10 octombrie.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter