Actualitate

Primarul de Congaz nu va cere încetarea activității parcului Gagauziya Land, după ce doi muncitori s-au electrocutat

Primarul de Congaz nu va cere încetarea activității parcului Gagauziya Land, după ce doi muncitori s-au electrocutat

Primarul localităţii Congaz dă de înţeles că nu va cere oprirea activităţii parcului de distracţii "Gagauziyaland", după ce doi muncitori s-au electrocutat acolo, în timp ce lucrau la reţeaua electrică. Ministrul de Interne recunoaşte că zona de agrement funcţionează în ilegalitate, dar spune că autoritatea publică locală ar trebui să suspende activitatea parcului.

ZFR


Primarul localităţii Congaz susţine că parcul de distracţie "GagauziyaLand" nu funcţionează acum şi dă de înţeles că nu va cere administraţiei zonei de agrement să suspende activitatea.

MIHAIL ESIR, primar, Congaz: Încă nu lucrează după acel incident... Ei au jurişti, avocaţi, sunaţi-i pe ei. Trebuie să activeze, de ce nu? În Chişinău când au murit copii electrocutaţi - parcul lucrează. Copiii s-au otrăvit - liceul e închis? El va activa şi sunt specialiştii care verifică.

Ministrul de Interne de la Chişinău spune că acest parc de distracţie nu trebuia să funcţioneze până acum, pentru că nu este autorizat. Totuşi, Efros a precizat că poliţia investighează ilegalităţile de acolo, însă nu poate obliga administraţia zonei de agrement să-şi întrerupă activitatea.  

ADRIAN EFROS, ministrul de Interne:  Responsabilitatea deplină este a autorităţilor publice locale. Noi doar intervenim şi constatăm faptele care sunt, contravenţiile pe acest land, care într-adevăr nu are o autorizaţie de funcţionare. Noi vom interveni şi vom depune efortul maxim ca să sistăm activitatea acestui land, să nu mai avem astfel de cazuri de traumatizare a copiilor sau a muncitorilor.

Ministerul mai spune că s-au trimis solicitări către toate instituţiile responsbile pentru a clarifica situaţia acestui parc şi a afla ce s-a întâmplat acolo.

ADRIAN EFROS, ministrul de Interne: Am făcut şi demersuri interinstuţionale pentru a unifica eforturile noastre şi a avea o claritate pentru acest centru de distracţie. În cadrul acestei anchete sau dacă va fi necesar de intentat dosarul, acolo se va identifica persoanele care poartă răspundere pentru neasigurarea securităţii în muncă, de exemplu. Toate aceste detalii vor fi în anchetă şi în dosar dacă eventual va fi intentat.

Vă reamintim că, luni, doi bărbaţii s-au electrocutat în timp ce interveneau la instalaţia electrică a parcului, în urma unei pene de curent. Administraţia susţine că lucrările s-au făcut într-o zonă securizată iar parcul a fost deconectat de la energia electrică. Deocamdată nu e clar unde sunt angajaţi cei doi muncitori. În prezent, victimele sunt internate în stare gravă în secţia Arsuri a Spitalului de Traumatologie și Ortopedie din Chişinău. 

Accidentul vine la o lună după ce o fetiţă de 10 ani şi-a fracturat piciorul, în timp ce se juca pe o trambulină în acelaşi parc de distracţii. Atunci a început o anchetă pe care Inspectoratul pentru Supravegherea Tehnică din Comrat nu a finalizat-o nici până acum. 

Anterior a demarat şi o cercetare penală penală privind activitatea ilegală a parcului, iar dosarul a fost trimis în judecată. 

Zona de agrement din Congaz este un proiect promovat de başcanul autonomiei găgăuze, Evghenia Guţul, susținută de fugarul condamnat Ilan Şor.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter