Extern

Norvegia şi Danemarca vor dona muniţie Ucrainei

post-img
Norvegia şi Danemarca
Sursa foto: tvvr/simbol

Norvegia şi Danemarca au convenit să doneze Ucrainei încă 9.000 de piese de artilerie, a anunţat joi ministerul norvegian al Apărării prin intermediul unui comunicat citat de agerpres.ro.

Norvegia va furniza proiectilele, în timp ce Danemarca va dona focoase şi încărcături de propulsie, a explicat ministerul norvegian, potrivit Reuters. Muniţia poate fi folosită la mai multe tipuri de arme, inclusiv la cele pe care Norvegia le-a donat anterior.

Norvegia îşi va completa stocurile prin noi achiziţii, a precizat sursa menţionată. De asemenea, Administraţia SUA a anunţat, marţi, asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 325 de milioane de dolari, iar o coaliţie de naţiuni europene va furniza Kievului capabilităţi antiaeriene în valoare de 116 milioane de dolari.

„Statele Unite, aliaţii şi partenerii vor menţine unitatea cu Ucraina cât timp va fi necesar", a declarat secretarul de Stat american, Antony Blinken, conform unui comunicat vizualizat de CNN. Pe de altă parte, Forţa Comună de Reacţie, o coaliţie coordonată de Marea Britanie, va furniza Ucrainei sisteme antiaeriene în valoare de 116 milioane de dolari.

„Aceste echipamente (...) vor fi procurate în următoarele luni prin Fondul Internaţional pentru Ucraina, pentru a consolida abilitatea Ucrainei de protejare a infrastructurii naţionale esenţiale, a populaţiei civile şi a personalului din prima linie a frontului", a transmis Guvernul britanic. Din această alianţă fac parte Marea Britanie, Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia şi Suedia.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter