Cultură

Filmul documentar „Patimi și Sfinți” proiectează la ASTRA Film Festival Sibiu emoția relației dintre Republica Moldova și România

post-img
imagine

Festivalul internațional de cinema de non-ficțiune ASTRA Film Festival, cel mai cunoscut eveniment de acest gen din România, cuprinde în cea de-a 31-a ediție de la Sibiu documentarul ”Patimi și Sfinți”, un film despre două țări, o limbă, un popor și câteva milioane de patimi.

Realizat în 2023, de CreativePedia și finanțat de Guvernul României, prin Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, „Patimi și Sfinți” este un proiect cinematografic, un film documentar de lung metraj care surprinde diagrama emoțională a societății din Republica Moldova, raportată la întreg spațiul românesc. 

Proiecția va avea loc la data de 22 octombrie 2024, ora 17.00, la Astra Film Cinema (Sibiu, Piața Mică), în prezența producătorilor filmului, a unora dintre protagoniști (Vlad Bolocan și Ioan Varta) și a directorului TVR Moldova, Nicolae Mocanu. Aceștia vor participa, după proiecție, la sesiunea de Q&A moderată de regizoarea Ana Vlad, dar și la o dezbatere pe tema abordată în documentar. 

„ „Patimi și Sfinți” este un film documentar despre oamenii din Republica Moldova, despre trăirile, lacrimile și patimile lor. Un film care decriptează cum și în ce măsură aceștia înțeleg implicarea actuală a României pentru sprijinirea Republicii Moldova, în această perioadă extrem de dificilă. Proiectul este unul în care comunicarea valorilor și identității românești se face într-un mod care să permită, cu maximă claritate, formularea singurei opinii corecte față de realitate”, spun producătorii de la CreativePedia. 

Documentarul a avut premiera anul trecut, în cadrul celei de-a doua ediții a ASTRA Film Chișinău, în fața unui public numeros, care a apreciat eforturile realizatorilor atât prin aplauze, cât și prin seria de întrebări adresate acestora.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter