Actualitate

Zelenski i-a transmis lui Trump că Ucraina fie va avea arme nucleare, fie va face parte din NATO: Ucraina merită să devină cel de-al 33-lea membru al NATO

post-img
Zelenski, Rutte

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, la Bruxelles, că i-a spus candidatului republican la președinție Donald Trump, în cadrul întâlnirii lor din septembrie, că Ucraina trebuie să facă parte din NATO, în caz contrar urmând să dețină capacități nucleare pentru a se proteja.

Zelenski a făcut aceste precizări în cadrul unei conferință de presă la Consiliul European, unde și-a prezentat planul de victorie liderilor UE, lucru pe care l-a făcut ulterior și aliaților din NATO, reuniți la nivelul miniștrilor apărării, transmite CaleaEuropeană.ro.

Fie Ucraina va avea arme nucleare, care vor servi drept protecție, fie trebuie să facă parte dintr-un fel de alianță. În afară de NATO, nu cunoaștem o astfel de alianță eficientă”, a subliniat Zelenski că i-a spus lui Trump.

El a fost întrebat despre viitorul planului său de victorie dacă fostul președinte republican Trump revine la Casa Albă.

“Cred că Trump m-a auzit și a spus că a fost un argument corect”, a adăugat el.

Liderul de la Kiev a invocat, de asemenea, Memorandumul de la Budapesta, prin care Ucraina a convenit în 1994 să renunțe la arsenalul său nuclear în schimbul unor garanții de securitate din partea Rusiei, SUA și Regatului Unit.

Zelenski a susținut că acordul a dus la pierderea scutului nuclear al Ucrainei, în timp ce alte puteri care și-au menținut arsenalul nuclear nu au avut de suferit de pe urma unui război la scară largă.

În același timp, președintele ucrainean a subliniat că ar alege aderarea la NATO în detrimentul urmăririi armelor nucleare.

Aflat la sediul NATO pentru discuții cu secretarul general Mark Rutte și cu miniștrii apărării aliați, Zelenski a subliniat că “invitarea Ucrainei în NATO ne va consolida din punct de vedere diplomatic și ne va aduce mai aproape de o pace reală și justă“.

Ucraina merită să devină cel de-al 33-lea membru al NATO și vom face totul pentru ca acest lucru să se întâmple“, a spus el, în contextul în care Alianța Nord-Atlantică numără sub umbrela 32 de state aliate.


Președintele Ucrainei a prezentat joi, la Bruxelles, planul său de victorie șefilor de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene și miniștrilor apărării din cele 32 de state aliate NATO, un document cu cinci puncte cheie și anexe secrete, sensibile în a fi prezentate de liderul de la Kiev, de la care Volodimir Zelenski are așteptarea să impulsioneze sprijinul occidental pentru țara sa, în timp ce se pregătește să intre în a treia iarnă și, în viitorul apropiat, în al patrulea an de război cu Rusia agresoare.

Cu un plan dominat și de anexe secrete, președintele Ucrainei a făcut presiuni asupra aliaților pentru mai mult sprijin, la o zi după ce și-a prezentat planul de victorie, spunând parlamentului ucrainean că va încerca să pună capăt războiului până la sfârșitul anului 2025.

Prima etapă a planului este o invitație imediată și necondiționată pentru aderarea la NATO, urmată de livrări mai mari de arme și permisiunea de a utiliza pe teritoriul Rusiei, de un pachet de măsuri de descurajare a Rusiei pe care Zelenski nu le-a detaliat, de acorduri comerciale cu SUA și UE și la final de o ofertă de înlocuire a trupelor americane din Europa cu unități ucrainene care au dobândit o experiență reală în războiul modern, în utilizarea armelor occidentale și în cooperarea cu trupele NATO.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter