Extern

Coreea de Sud consideră posibil ca regimul de la Phenian să trimită personal civil, nu militar, pe frontul din Ucraina

post-img
Kim Jong Un

Viceministrul sud-coreean al Apărării Naţionale, Kim Seon-ho, a declarat că Seul consideră că Phenianul ar fi putut decide să trimită personal civil, şi nu militar, după cum au raportat surse ucrainene, pe frontul din Ucraina pentru a sprijini Rusia, informează EFE și Agerpres.

Kim Seon-ho a spus că guvernul sud-coreean consideră că "este posibil ca Phenianul să fi furnizat personal (civil) în loc de forţe militare", într-un interviu acordat la Bruxelles şi publicat vineri de agenţia Yonhap.

Declaraţia lui Kim Seon-ho, care se află la Bruxelles pentru a participa la summitul ministerial al NATO, la care au fost invitaţi şi parteneri ai Alianţei din regiunea Asia-Pacific, vine la o zi după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Phenianul se pregăteşte să trimită 10.000 de soldaţi pe front, o informaţie similară cu cea împărtăşită în ultimele zile de mai multe surse ucrainene.

Mulţi analişti consideră că furnizarea de personal militar Moscovei ar fi în conformitate cu pactul strategic pe care Coreea de Nord şi Rusia l-au semnat în iunie şi care include o clauză de sprijin reciproc în cazul în care una dintre cele două ţări este atacată, situaţie care s-ar fi creat, teoretic, după incursiunile ucrainene în regiunile Kursk şi Belgorod din Rusia.

"Odată ce mai multe informaţii sunt colectate, compilate şi evaluate, se va stabili dacă este vorba de personal civil sau de trupe", a declarat viceministrul coreean al Apărării în acest interviu.

Momentan, nici o ţară în afară de Ucraina nu a vrut să confirme afirmaţiile Kievului cu privire la trimiterea de trupe nord-coreene, pe care Moscova le-a calificat drept mincinoase.

"Dacă chiar trimite trupe, ar fi pentru că Phenianul simte nevoia să facă acest lucru pentru a-şi menţine regimul în viaţă şi cere Rusiei garanţii pentru atingerea acestui obiectiv", a adăugat Kim, care a adăugat că, în opinia sa, transferul de arme către Moscova pe care Phenianul îl realizează de mai bine de un an "este, de asemenea, un act de disperare".

De la sfârşitul războiului din Coreea (1950-1953), regimul nord-coreean nu a trimis niciodată trupe să lupte în afara graniţelor.

Din 2023 şi după eşecul discuţiilor de denuclearizare din 2019, Phenianul şi-a consolidat foarte mult cooperarea militară cu Moscova şi a întors complet spatele dialogului cu SUA sau Coreea de Sud, ţară pe care a definit-o recent, în Constituţie, drept "stat ostil".

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter