Extern

Șeful diplomației UE: Va fi dificil și chiar imposibil ca UE să aibă o relație de încredere cu China dacă Beijingul nu contribuie la retragerea Rusiei din Ucraina

post-img
Josep Borrell

Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, a declarat că ar fi dificil pentru Europa să aibă încredere în China dacă aceasta nu încearcă să găsească o soluţie politică la criza ucraineană, relatează Reuters, scrie Caleaeuropeană.ro

Comentariul face parte dintr-un discurs pe care Borrell urma să-l pronunţe vineri în faţa unui think tank la Beijing, însă el a trebuit să-şi anuleze călătoria în China după ce a contractat COVID-19, iar discursul său a fost publicat pe site-ul oficial al Serviciului European de Acțiune Externă.

“Va fi extrem de dificil, chiar imposibil, pentru Uniunea Europeană să întreţină o relaţie de încredere cu China, ceea ce mi-ar plăcea să văd, dacă China nu contribuie la găsirea unei soluţii politice bazate pe retragerea Rusiei de pe teritoriul Ucrainei“, a declarat Borrell, într-o extensie a poziției pe care însăși președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Înainte de vizita la Beijing, unde l-a însoțit pe Macron, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a susținut un discurs privind relațiile UE-China, în care a precizat că dorește o “reducere a riscurilor, nu o decuplare a UE de China”, punctând totodată că relațiile vor fi definite de modul cum Beijingul se raportează la războiul lui Putin și atrăgând atenția că europenii nu-și doresc o dependență față de China așa cum a fost în cazul relațiilor cu Moscova.

“Neutralitatea în faţa încălcării dreptului internaţional nu este credibilă”, a continuat şeful diplomaţiei europene, adăugând un apel, asemenea premierului Spaniei, ca preşedintele chinez Xi Jinping să vorbească cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, iar China să furnizeze mai mult ajutor umanitar poporului ucrainean.

Borrell nu a anunţat deocamdată când ar putea fi reprogramată vizita sa în China, care ar fi trebuit să pregătească proximul summit UE-China și care ar fi survenit după cea efectuată în această ţară de preşedintele francez Emmanuel Macron şi de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Joi a început o vizită oficială în China şi şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock.

Poziția lui Borrell, un oficial a cărui funcție europeană îmbracă și obiectivul unei autonomii strategice a UE, este în contrast cu declarațiile recente ale președintelui francez Emmanuel Macron, după vizita sa la Beijing.

Într-un interviu acordat ziarului francez Les Echos și Politico în timpul vizitei sale de trei zile în China săptămâna trecută, unde a fost însoțit de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru a arăta o poziție europeană unită, Macron a declarat că “cel mai rău lucru ar fi să credem că noi, europenii, trebuie să devenim adepți pe acest subiect și să ne adaptăm la ritmul american sau la o reacție exagerată a Chinei”.

Palatul Élysée a verificat citatele lui Macron înainte de publicare ca o condiție pentru a acorda interviul și a insistat asupra eliminării rândurilor în care Macron ar fi vorbit “și mai franc” despre Taiwan și despre autonomia strategică a Europei.

Refuzând “să intre într-o logică bloc contra bloc” preşedintele francez a îndemnat Europa să nu urmeze SUA sau China în chestiunea Taiwanului, el făcând aceste afirmații după o vizită de stat de trei zile în China, încheiată cu o declarație comună adoptată alături de președintele chinez Xi Jinping. Documentul nu menționează Rusia, nu condamnă explicit războiul Rusiei în Ucraina și pledează pentru “restabilirea păcii”.

Așa cum era de așteptat, afirmațiile lui Macron au fost elogiate de presa chineză apropiată puterii de la Beijing și Partidului Comunist Chinez, însă poziția sa a stârnit critici puternice în Europa și peste ocean, din partea Alianței Interparlamentare privind China și a unor membri din Bundestagul german și Senatul SUA, precum și câteva poziții de susținere ale ministrului său de finanțe, Bruno Le Maire, și ale președintelui Consiliului European Charles Michel.

Deși Charles Michel a evidențiat că poziția liderului de la Élysée nu este izolată în rândul liderilor UE, Politico Europe citează diplomați est-europeni care afirmă că liderul francez a vorbit pe cont propriu.

Aflat în fața acestor valuri de critici și furie, Emmanuel Macron nu a dat înapoi cu privire la comentariile despre Taiwan și relația Europei cu SUA. Aflat în aceste zile în Olanda, unde efectuează prima vizită de stat a unui președinte francez în ultimii 23 de ani, Macron a spus că a fi aliați nu înseamnă a fi vasali.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter