Social

MEC a depistat abateri grave la evaluarea unor elevi, la examenele de absolvire a gimnaziului

MEC a depistat abateri grave la evaluarea unor elevi, la examenele de absolvire a gimnaziului

Ministerul Educaţiei a depistat abateri grave la evaluarea unor elevi, la examenele de absolvire a gimnaziului. Mai mulţi voluntari au verificat sute de teste din opt raioane, iar în mai multe cazuri s-a constatat că nota a fost mărită nejustificat cu 2-3 puncte. Cele mai multe încălcări au fost semnalate în şcoli din Cahul, Rezina şi Dubăsari. Într-o conferinţă de presă, ministrul Dan Perciun a cerut direcţiilor de Învăţământ să-i sancţioneze pe cei care se fac vinovaţi.

 Peste 4000 de teste din opt raioane au fost sub lupa Ministerului Educaţie. În trei dintre ele, s-au depistat diferențe mari dintre punctajele acordate de către Comisiile raionale de evaluare și cele republicane. În unele cazuri, nota a fost majorată şi cu 15 puncte, ceea ce ar însemna 30 la sută din barem. Astfel, s-a decis ca în 13 instituţii să fie reevaluate integral testele elevilor de clasa a IX-a.


DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: „Se vede foarte clar care sunt acei examinatori care în mod constant au notat necorespunzător elevii. Au fost transmise concluziile reexaminărilor în toate aceste opt raioane, aşteptăm anchetele lor interne. Ce vom face pe viitor, pentru ca să îmbunătăţim această stare de lucru, în primul ne propunem să organizăm centre de examen după modelul celor de la BAC şi pentru gimnaziu, vom continua anul viitor monitorizarea externă a examenelor de absolvire a gimnaziului.”


Au fost depistate şi situaţii în care examinatorii au acordat punctaj maxim pentru exerciţii care nu aveau niciun răspuns.


LILIA IVANOV director, Agenţia Naţională pentru Curriculum şi Evaluare: „Din 4140 de teste reevaluate 3189 (sau cca 77 %) au rămas cu nota neschimbată. În cazul a 656 de teste reevaluate (sau cca 16%) nota a fost micșorată cu o unitate, iar pentru 39 de teste nota a fost micșorată cu două unități. Totodată, într-un caz nota a fost micșorată cu 3 unități (de la nota "5" la nota "2").”


Ministerul a anunţat că au fost identificate şi instituţiile unde au avut loc scurgeri de informaţii în timpul examenelor.


DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: „În timpul examenului, un fost şef de Direcţie din Glodeni a publicat pe Facebook accidental rezolvarea testului la istorie.  Şi acest caz l-am trimis la Poliţie. Noi în acest an o să fim loiali faţă de copii şi, inclusiv, s-ar putea să analizăm opţiunea unei probe suplimentare celei standard suplimentare.”


Ministrul a făcut apel către instituţiile vizate să nu paseze responsabilitatea pe copiii, iar Direcţiile de învăţământ să aplice sancţiuni celor care au comis ilegalităţile. Am încercat să aflăm cum vor acţiona direcţiile celor trei raioane, unde au fost comise cele mai multe abateri. Reprezentaţii acestora nu ne-au răspuns la apeluri sau ne-au comunicat că sunt în şedinţă.


 Reamintim că voluntarii Ministerului Educației și Cercetării au ajuns în total în 185 de instituții de învățământ pentru a monitoriza buna desfăşurare a examenelor.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter