Actualitate

Alexandru Tănase: Dacă până acum am fost remunerați pentru conduita noastră geo-politică, de acum încolo argumentele politice nu vor mai funcționa la UE

post-img
Alexandru Tănase

„Dacă până acum am fost remunerați de către UE pentru conduita noastră geo-politică, de acum încolo intrăm în zona tehnciă , iar argumentele politice nu vor mai funcționa. Armonizarea legislației presupune niște instrumente sofisticate de evaluare a implementării acestei armonizări”, a declarat fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.

Potrivit lui Alexandru Tănase, implementarea legislației europene nu poate fi mimată.

„Că sprijinim Ucraina, că suntem împotriva regimului putinist, acestea au funcționat atât timp cât deciziile au fost politice. Acum intrăm ân zona tehnică. Nu vor mai veni comisari europeni, care sunt prieteni politici ai Republicii Moldova, vor veni misiuni tehnice, o dată la 3 luni, care vor verifica agenda parlamentară, ce s-a votat și apoi vor trece la evaluarea performanțelor”, a spus Alexandru Tănase.

Ex=președintele Curții Constituționale crede că primele expertize vor veni ca un duș rece pentru actuala guvernare.

„Nu trebuie să picăm în disperare, lucrurile pot fi gestionate. Cred că anul 2030 este oprimist. Dar când ai o țintă clară, este mai ușor de atins”, a spus Alexandru Tănase.

Preşedintele PSDE, Ion Sula, a declarat în cadrul emisiunii că partenerii din UE au dat credit Republicii Moldova.

„De acum depinde doar de noi, de capacitățile noastre interne. Nu există în UE ca să se facă un copy-paste după parcursul unui alt stat și adaptat condițiilor din Republica Moldova. Guvernarea are marea responsabilitate să lase deoparte interesele înguste de partid și să piună mai presus interesul Republicii Moldova”, a afirmat liderul PSDE.

Ion Sula a mai menționat că situația actuală este foarte complicată.

„Pe de o parte avem suport din partea UE, dar avem și forțele pro-ruse. Dacă se comit anumite greșeli, și acestea se comit, vom alimenta aceste forțe ca să diminueze parcursul nostru european, a conchis Ion Sula.

Ediția integrală a emisiunii Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA o puteți urmări în continuare.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter