Actualitate

Laura Codruța Kovesi: Republica Moldova implementează cu paşi lenţi, dar siguri, toate recomandările şi reformele de pre-aderare

Laura Codruța Kovesi: Republica Moldova implementează cu paşi lenţi, dar siguri, toate recomandările şi reformele de pre-aderare

Republica Moldova implementează cu paşi lenţi, dar siguri, toate recomandările şi reformele de pre-aderare, iar după demararea oficială a negocierilor, Uniunea Europeană va oferi tot sprijinul necesar, inclusiv financiar. Pe de altă parte, accesul la fonduri comunitare înseamnă o monitorizare strictă din partea UE a corectitudinii gestionării banilor de către autorităţile de la Chişinău. Aceste declaraţii au fost făcute de şefa Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, într-un interviu oferit, la Luxemburg, pentru jurnaliştii din Republica Moldova.

Şefa Parchetului European a subliniat importanţa continuării luptei împotriva corupţiei, în contextul procesului de reformare a justiţiei iniţiat de autorităţile de la Chişinău.

LAURA CODRUŢA KOVESI, şef, Parchetul European. „Nu cred că o condamnare spectaculoasă va schimba nivelul corupţiei într-o ţară. Şi mai mult decât atât, ceea ce am constatat, şi nu e vorba doar de corupţie, ci şi de criminalitate. Lupta cu corupţia şi cu frauda, nu este o chestiune care se termină în 24 de ore, sau în trei zile, sau în trei luni, sau într-un an de zile. Este o luptă care nu are sfârşit”.

Pe lângă reformarea justiţiei, care e parte a procesulului de aderare la Uniunea Europeană, Republica Moldova trebuie să-şi armonizeze legislaţia naţională cu cea a spaţiului comunitar. Iar una dintre cele mai importante condiţii referitoare la justiţie este implementarea unei directive privind protejarea fondurilor europene.

LAURA CODRUŢA KOVESI, şef, Parchetul European: „Faimoasa directivă PIF cum ea este numită directiva privind protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene prevede infracţiunile, defineşte infracţiunile care au legătură cu fraudarea fondurilor europene. Aceasta este una dintre directivele care trebuie implementate imediat. Pentru că trebuiesc definite în legislaţia moldoveană aceste infracţiuni, care au legături cu protejarea intereselor financiare ale UE”.

Kövesi a menţionat că organele de drept ale UE vor monitoriza strict modul în care Chişinăul va cheltui fondurile europene pentru implementarea reformelor.

Eventualele încercări de fraudă vor fi investigate de Parchetul european, care poate fi sesizat de autorităţi, prin investigaţii jurnalistice sau prin înştiinţări venite de la cetăţeni. E de menţionat că, din anul 2028, Republica Moldova va putea accesa fondurile de pre-aderare la spaţiul comunitar. Până atunci, va beneficia, în continuare, de fonduri europene de vecinătate.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter