Actualitate

Lucruri mai puțin cunoscute despre Chișinău

post-img
captură foto

Pentru prima dată, toponimul „Chișinău” a fost consemnat la 17 iulie 1436, și avea sensul de „izvor”.

Orașul Chișinău este situat pe 7 coline, amplasate în formă de cerc. Pe cea mai înaltă se află sectorul Ciocana. Iar cel mai jos punct se află în preajma râului Bâc, care este și locul constituirii orașului.

Cel mai vechi spațiu verde din Chișinău, dar și din întreaga Moldovă, este Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”. A fost amenajată în 1818, se întinde pe o suprafață de 7 hectare și are șapte intrări.

Cea mai veche casă de locuit din Chișinău este vila lui Mihalachi Cațica. În prezent, aici se află și sediul TVR Moldova.

Prima bibliotecă publică orăşenească a fost deschisă în anul 1832.

Arcul de Triumf din Chișinău ocupă locul 5 printre cele mai frumoase construcții de acest fel. Totuși, acesta a fost ridicat dintr-o întâmplare, întrucât cel mai mare clopot nu a încăput în turnul din fața Catedralei.
Arcul de Triumf are la bază proiectul celui din Roma. Iar porțile sfinte au o înălțime de 13 metri.

Grădina Zoologică a fost inaugurată la 9 mai 1978. Este unică în republică și găzduiește peste 1.000 de specii de animale și păsări, de pe toate continentele.

Primul transport urban a fost tramvaiul tras de cai, apărut în 1889, iar primele tramvaie electrice au ajuns la Chișinău în 1913. Ultimul tramvai a trecut pe străzile urbei în anul 1961.

Cea mai mare arteră din Chișinău – șoseaua Muncești, are o lungime de peste 13 kilometri. Apropo, este cea mai lungă din Europa. Iar cea mai lată este bulevardul Dacia.

Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt i-a fost schimbat numele de șapte ori. El s-a numit: Milioanelor, Moscova, Alexandrovskaia, Unirii, Alexandru cel Bun, Regele Carol II, Lenin.

În prezent, Chișinăul este al doilea oraș ca mărime a populației în limitele spațiului etnic românesc, după București.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter